česky english Vítejte, dnes je sobota 04. květen 2024

Když OZ, tak přesné. A drift nejlépe na nule

22.04. 2024 | Zprávy
Autor: Jan Robenek
01.jpg

Přesnou měřicí techniku nelze navrhovat bez stejně precizní součástkové základny, která bude v případě snímání velikosti proudu nebo nejrůznějších detektorů a čidel pro teplotu, tlak, průtok, plyny apod. zahrnovat v prvé řadě odpovídající operační zesilovače.

Dobře si to uvědomují též ve společnosti ROHM. Vždyť také nedávno představili speciální OZ LMR1002F-LB s nulovaným driftem, navržený tak, aby v průmyslové, ale i spotřební elektronice minimalizoval jak vstupní napěťový offset, tak i jeho teplotní drift. Signály vystupující ze snímačů jsou mnohdy příliš malé, takže se často neobejdeme bez jejich zesílení. Když ale např. k 1000násobnému zisku užitečného signálu obecně použijeme OZ s napěťovým offsetem 1 mV, poroste nám stejným způsobem i napěťová odchylka, která pak dosahuje na výstupu jednoho voltu. A k tomu si ještě přičtěte ujíždění s teplotou i časem, které se pak docela složitě kompenzuje. Výrobce pro takové účely nyní slibuje offset jen 9 µV, resp. max. drift 0,05 µV/°C. A přidává i další přednosti.

Více informací již najdete v celé zprávě ROHM's New Zero-Drift Op Amp with High Accuracy Regardless of Temperature Changes.

robenek@dps-az.cz