česky english Vítejte, dnes je sobota 04. květen 2024

Zatlačte na úniky se správnou technikou

25.04. 2024 | Zprávy
Autor: Jan Robenek
01.jpg

Kamery navržené speciálně k akustickému zobrazování nejsou pro společnost Flir (Teledyne Technologies) ničím zvláštním (na stránkách DPS Elektronika od A do Z jsme v minulosti např. psali S kamerami řady Si vidíte, co se kde šustne. Ještě na 65 kHz). Jako každá precizní a zároveň i úzce specializovaná měřicí technika však mají i ony kam dále růst. Známý výrobce to nedávno ukázal na příkladu nové rodiny těchto zařízení s označením Si2.

Modely zde budou celkem tři a podobně jako dříve ve svém názvu opět odkazují na klíčovou specializaci, pokud jde o detekce úniků stlačeného vzduchu nebo i řady dalších plynů, včetně rozpoznávání mechanických závad (LD), částečné výboje (PD) nebo variantu Si2-Pro, která vše podstatné navíc skloubila do jednoho kompaktního těla. Výrobci se u vysoce citlivé kamery o hmotnosti cca 1,2 kg podařilo dosáhnout velikosti 288 mm × 182 mm × 159 mm a nyní se s ní „podívá“ až do 130 kHz. Případné úniky mohou být aktuálně až pětkrát menší a zachytíme je přitom ze čtyřnásobné vzdálenosti. A výboje pak mohou být dokonce třicetinásobně menší, než kdy dříve.

Více informací najdete v celé zprávě FLIR Announces Si2-Series of Acoustic Imagers to Detect Compressed Air Leaks, Partial Discharges, Mechanical Faults, and Quantify Gas Leaks.

robenek@dps-az.cz