česky english Vítejte, dnes je pátek 18. říjen 2024

Nezávisle se třemi kanály. 55V budiče LED se vybarvily

DPS 4/2024 | Články
Autor: Ing. Jan Robenek
nezávisle se třemi_úvod WEB.jpg

Trojice výstupů s pulzně-šířkovou modulací, lineární přístup a vstupní napěťový rozsah 55 V. Popsat heslovitě nový budič svítivých diod není zase tak složité.

A pokud přidáme i jeho název, AL1783Q, odkážeme tím zároveň na výrobce, kterému se podařilo dostat výchozí polovodičovou součástku s jedním PN přechodem do jména firmy, ale také svého loga.

Jas, ale i barva

Nový lineární budič LED, navržený pro účely svobodného řízení jasu i barvy s trojicí výstupních kanálů, představili v Diodes Incorporated už v březnu. Určený je speciálně pro potřeby automobilového průmyslu – elektromobilů, ale i tradičních vozidel se spalovacími motory. Osvětlení s větším počtem prvků dokáže v kabině vozu navodit příjemnou atmosféru, zatímco u jeho venkovních světel dále přispívá k rostoucí bezpečnosti na silnicích. K nastavení proudu tekoucího diodami slouží v případě obvodů AL1783Q pokaždé vývod REF s příslušnými vnějšími rezistory a chybět zde nesmí ani nezávislé či rychlé řízení stmívání u každého z výstupů společně s pulzně-šířkovou modulací PWM (40 kHz).

K napájení různých subsystémů se v automobilovém průmyslu využívá rostoucího napětí, čemuž odpovídají též přítomné baterie, kdy se od 12V či 24V rozvodů dostáváme až k 48 V. A to je přesně i důvodem, proč nový integrovaný obvod pracuje se širokým vstupním rozsahem od 6,5 V až do 55 V. Výrobce se tím zároveň vymezuje vůči ostatním budičům svítivých diod, pro které vystavuje „stopku“ již 40V hladina. S tím jde zároveň ruku v ruce i podpora rostoucích napětí u samotného řetězce LED. Tím ale výhody nekončí. Ve společnosti Diodes se totiž rozhodli navýšit i proudovou zatížitelnost výstupu až na 250 mA/kanál, což oproti standardní srovnávané úrovni 150 mA podpoří zase o něco více možných aplikací. Tolerance proudu tekoucího LED činí ±4 % při 125 mA. 

Ať vám budič nezatopí

Pokud se na desce jednou objeví lineárně řešené budiče LED, musíme mít „jasno“ i v teplotních otázkách. Robustní obvody AL1783Q, navržené s ohledem na provozní rozsah od -40 °C až do +125 °C, jsou k dispozici v provedení pouzder typu TSSOP-16EP, které mají pro účely efektivního rozptýlení výkonových ztrát odhalenou chladicí plošku. Z pohledu tepelné pojistky (OTP) si k tomu dále přičtěte související Foldback, Shutdown a také možnost automatického zotavení. Spolehlivosti na úrovni celého systému pak budou nahrávat i detekční funkce typu podpěťového zámku (UVLO), přepěťové ochrany (OVP), stejně jako schopnost zaznamenat rozpojený obvod či zkrat. Firma Diodes u své novinky kromě AEC-Q100 skloňuje též IATF 16949 či PPAP. Pouzdro s dvakrát osmi vývody měří 5,1 x 6,6 mm a při odběru 2 500 kusů za jedno vyhotovení budiče zaplatíme 0,43 dolaru. Srovnatelné lineární budiče LED od stejného výrobce, které výměnou za jediný dostupný kanál nabídnou trojnásobnou proudovou zatížitelnost výstupu a přidají také možnost analogového stmívání, ponesou dále označení AL5871Q.

Odkazy:

[1] https://www.diodes.com/about/news/press-releases/automotive-compliant-three-channel-linear-led-driver-from-diodes-incorporated-provides-independent-controls-for-brightness-and-color/