česky english Vítejte, dnes je středa 16. říjen 2024

Vedení sevřete v kleštích. Pohodlné to bude pro všechny

DPS 5/2024 | Články
Autor: Ing. Jan Robenek
vedení sevřete_úvod WEB.jpg

Měření AC/DC proudu může mít spoustu různých podob. Ve společnosti Yokogawa Test & Measurement zvolili u své červnové novinky dělené jádro. Efektivně přitom zvládnou nejen vysoké odběry, ale i rostoucí šířky pásma.

K měření výkonu i sledování průběhů

Automobilový průmysl v čele s elektrovozidly, železnice, obnovitelné zdroje energie, ale i spousta dalších odvětví – zde všude se nyní při měření uplatní proudové AC/DC senzory Yokogawa s děleným jádrem CT1000S. Snoubit se v nich bude přesnost běžných snímačů proudu od stejného výrobce s předpoklady, které zde vnáší klešťový způsob řešení. Příznačný je pro ně vysoký činitel CMRR (common mode rejection ratio) společně s vynikající kmitočtovou charakteristikou, a to i při testování silových obvodů na kmitočtech 10 kHz, nebo ještě více.

Za potřebou stále přesnějšího měření výkonu v aplikacích s vysokými odběry proudu, jako jsou např. střídače, motory, ale i mnohá další zařízení, stojí rostoucí význam energetické účinnosti, který je dnes typický snad pro všechna průmyslová odvětví. Pro zmíněné účely vývoje lze samozřejmě použít klasické snímače proudu série CT od firmy Yokogawa ve spojení s klíčovými nástroji, jako jsou např. analyzátory výkonu, realizovat přitom vícekanálová měření obrovských AC/DC odběrů a získat i hodnotné informace, které nakonec povedou k ještě větší efektivitě provozu. Pohodlné instalaci a také jednoduchému ukončení práce na obvodech však stojí v cestě nutnost vše fyzicky rozpojit. A to může být problém, nikoli však pro klešťové systémy nových senzorů CT1000S.

Základní výhody nedávno představených snímačů proudu CT1000S od společnosti Yokogawa lze pozorovat ve třech oblastech, které se dotýkají vykazovaných vlastností, možností spolupráce s další měřicí technikou a samozřejmě i snadného způsobu použití. Řešení zde zvládá střídavé, ale také stejnosměrné průtoky až do jednoho tisíce ampér a slibuje k tomu docela široký kmitočtový rozsah, který zasahuje od DC oblasti až po 300 kHz – tady již samozřejmě s nemalým poklesem přípustné amplitudy vstupního proudu. Vysoké CMRR a skvělá linearita frekvenční charakteristiky pak budou zárukou precizního měření výkonu v aplikacích s rostoucími kmitočty, které musí u proudových úrovní počítat s obrovskými výkyvy a neobejdou se proto bez širokého dynamického rozsahu. Přesnějším výsledkům zde rovněž nahrává zvýšená odolnost vůči elektromagnetickému rušení.

Z pohledu navazující měřicí techniky se obratem nabízí precizní analyzátory výkonu WT5000 či přístroje pro zaznamenávání průběhů, jako je ScopeCorder DL950 od stejného výrobce, které jsme již v minulosti na našich stránkách opakovaně zmiňovali. A konečně v jednoduchosti je i krása, byť může ve výsledku vážit něco přes dva kilogramy. Snímače stále pohodlně zapojíme a také rozpojíme, výrobce zde rovněž pokaždé pamatuje na mechanickou stabilitu, a pakliže to oceníte, dá na výběr i ze tří délek vodičů. Deset metrů pak bude měřit nejdelší z nich. Dokumentace slibuje výchozí přesnost měření ±(0,2 % ze čtené hodnoty + 0,01 % z FS), napěťový výstup s citlivostí 2 mV/A nebo např. otvor o průměru 52 mm.

Odkazy:

[1] https://tmi.yokogawa.com/news/press-releases/2024/yokogawa-test-measurement-releases-ct1000s-acdc-split-core-current-sensor/