česky english Vítejte, dnes je středa 16. říjen 2024

Jako po drátkách i s BLE? Novinky od Microchipu boří bariéry

DPS 5/2024 | Články
Autor: Ing. Jan Robenek
jako po drátkách_úvod WEB.jpg

Pryč jsou doby, kdy přítomnost bezdrátového rozhraní u elektronických zařízení odkazovala na něco exkluzivního. To, co dnes při skenování okolního prostoru „nevidíte“, jakoby ani neexistovalo.

Vysokofrekvenční komunikace, monitorování nebo také řízení jsou zkrátka na pořadu dne a pracovat s ní musí dokonce i vývojáři, kterým dosud zase tolik neříkala. Obavy ale nejsou na místě.

Od SoC k modulu. A ještě dál

Bezdrátový přenos má spoustu různých podob. Některé jsou docela specifické, zatímco jiné se těší všeobecné oblibě po celém světě. Jasně bude mezi nimi vyčnívat např. rozhraní Bluetooth®. Co když jste ale pořád na pochybách, zda bude tím nejlepším řešením i pro vaši aplikaci? V tom případě zvažte několik argumentů, které hovoří v jeho prospěch.

Systém Bluetooth Low Energy (LE) je široce rozšířený a podporuje ho prakticky každý moderní chytrý telefon. Jestliže se má k němu daná aplikace připojit, např. u zařízení v chytré domácnosti, při otevírání garážových vrat nebo v oblasti smart senzorů, Bluetooth® představuje způsob, jak na to. Ačkoli si většina návrhů vystačí s výrazně kratším dosahem, Bluetooth® LE udrží spojení až na vzdálenost okolo dvou stovek metrů, což vhodně nahrává potřebám internetu věcí. A pak zde ještě máme vyspělost samotné technologie. Bluetooth® je totiž zralým řešením s jasně stanovenou specifikací, takže se v elektronice poměrně snadno použije. Pokud navíc sáhnete po vhodných stavebních blocích, dokážete aplikaci s rozhraním Bluetooth® navrhnout prakticky „od píky“. A to i za předpokladu, že s vývojem bezdrátové techniky nemáte dosud žádné zkušenosti.

Aby ale ve společnosti Microchip Technology pouze neřečnili, přišli koncem května hned s dvanácti novými produkty, které veškeré činnosti spojené s Bluetooth® Low Energy výrazně zjednodušují. Ve světě SoC (System-on-Chip) modulů, ale třeba též u řešení na způsob „plug-and-play“ již dovednosti, ale ani zkušenosti vývojáře nehrají zase takovou roli. Výrobce tím rozhodně nijak nesnižuje význam či komplexnost vf techniky jako takové. Hledá pouze cestu, jak vše přiblížit ještě širším masám, ať již budou navrhovány věci jednoduché, nebo jindy zase o poznání složitější. A to se mu podle všeho také daří. Široká nabídka zde nově zahrnuje třeba „RF-ready“ moduly WBZ350 společně s prvky SoC PIC32CX-BZ3 coby samotný základ pro účely zapracování mikrokontrolérů s BLE.

Zmíněné SoC zde reprezentují univerzálně použitelné 32bitové mikrokontroléry s 64MHz jádrem ARM® Cortex®-M4F, podporou Bluetooth® Low Energy 5.2 či IEEE® 802.15.4, 2,4GHz transceiverem, hardwarovou akcelerací pro účely zabezpečení, možnostmi kapacitního dotykového ovládání a také předpoklady ke spolehlivému zavádění programu. Přesně okolo nich pak v Microchipu dále vystavěli plně certifikované bezdrátové moduly WBZ35x. K dispozici jsou buď s anténou přímo na desce plošného spoje nebo konektorem U.FL umožňujícím externí řešení. Obvody rodiny PIC32CX-BZ3 zde rovněž počítají s A/D či D/A převodníky, SPI, I2C, QSPI, UART, TCC, LIN či SWD (Serial Wire Debug). K tomu všemu si také přičtěte „plug-and-play“ moduly RNBD350 o velikosti 13,4 x 18,7 x 2,8 mm, se kterými ušetříte čas, náklady, ale i prostředky spojené s optimalizací vf návrhu, certifikacemi nebo např. vývojem softwaru – viz také blokový diagram. A zkrátka zde nepřijdou ani zkušení inženýři požadující pro změnu větší míru flexibility.

Odkazy:

[1] https://www.microchip.com/en-us/about/news-releases/products/microchip-adds-12-products-to-wireless-portfolio