česky english Vítejte, dnes je středa 16. říjen 2024

Malá pájecí vlna s obsahem pájecí slitiny 50 kg

DPS 5/2024 | Články
Autor: Ing. Martin Abel
nová pájecí vlna_úvod WEB.jpg

Již několik let v elektronické výrobě převládá pájení přetavením. Pájení typickou vlnou s velkým obsahem pájecí slitiny již nedosahuje takového rozšíření. Není to pouze tím, že se převážně používají SMD pouzdra, ale i přechodem na selektivní pájecí vlny.

Víceméně každá DPS má vstupy a výstupy a ty jsou prezentovány konektory. Konektory mohou být s klasickými vývody, které je nutné pájet vlnou, a právě pro tyto případy nastoupily selektivní pájecí vlny a vytlačily běžné velké pájecí vlny. Velké pájecí vlny jsou ideální pro desky s plošnými spoji, které obsahují tepelně náročné prvky, jako jsou cívky, transformátory, výkonové tranzistory apod.

Stále existuje mnoho malých a středních firem, jejichž výrobky obsahují na desce vývodové součástky i případně pouzdra SMD. Vzhledem k počtu pájených DPS, tj. malých a středních sérií, se stále vyplatí použít zařízení pro pájení vlnou.

Obr. 1  Pájecí vlna s obsahem slitiny 50 kg

Pájecí vlna s obsahem 50 kg slitiny je ideálním strojem pro malé a střední firmy. Pájecí vlna pracuje s olovnatými a bezolovnatými slitinami. Uživatel jistě vezme za vděk pouhými 50 kg pájecí slitiny. Typická konfigurace je pěnový nebo sprejový dávkovač tavidla, jeden předehřev a jednoduchá vlna. Řízení je zajištěno PLC, kde uživatel může nastavit až 20 pájecích programů. Pájecí vlna využívá pájecích rámů s titanovými prsty.

Obr. 2  Sprejový dávkovač tavidla

Jak už bylo řečeno dávkovač tavidla je pěnový v základní konfiguraci pájecí vlny, za příplatek je možné dokoupit sprejový.

Infra předehřev s ochranným sklem Pyrex je dostatečný pro efektivní rychlost pájení. Vlastní pájecí vlna je pouze jednoduchá. Vlna není hladká (laminární), tak jak jsme zvyklí u velkých strojů, ale s otvory, které vytváří turbulentní tok slitiny. Právě touto „turbulencí“ toku pájky dosahujeme možnosti snadného pájení konektorů a SMD na straně pájení.

Obr. 3  Vnitřní uspořádání pájecí vlny

Uživatele určitě bude zajímat poměrně nízký obsah pájecí slitiny, který společně s tvarem vlny zajistí velice příznivou efektivitu pájení. 50 kg zajistí celkovou nízkou cenu obsahu slitiny, tvar vlny zase bezpečné pájení bez případných následných oprav po pájení.

Pájecí vlna na českém a slovenském trhu má plnou servisní podporu školeného technika a rychlou dostupnost náhradních dílů.

Obr. 4  Pájecí vlna v běžném provozu

V podmínkách malé a střední firmy je návratnost pájecí vlny v rozumných mezích. Rovněž tak provozní náklady nejsou závratné, počínaje 50 kg pájecí slitiny a odběrem elektrické energie konče, a to zvláště nyní, kdy uživatel počítá každou korunu.