česky english Vítejte, dnes je středa 16. říjen 2024

Pod povrch baterie nahlédněte s měřiči GW Instek

DPS 5/2024 | Články
Autor: Ing. Jan Robenek
pod povrch baterie_úvod WEB.jpg

K prověření součástek nám v elektronice slouží celá řada nástrojů. Některé jsou docela jednoduché, zatímco jiné již mohou mít povahu stolního laboratorního zařízení.

Chcete se např. o svých bateriích dozvědět víc? V tom případě sáhněte rovnou po jejich měřiči. Firma GW Instek slibuje celou řadu funkcí a nově přidává ještě širší záběr až do jednoho tisíce voltů.

S napětím, ale i odporem

Někomu vyhovuje stejnosměrných 80 V a jinému zase bohatě stačí 300 V. Co když ale potřebujete něco navíc? V Good Will Instrument mají řešení. Ponese stále označení GBM-3000, jen se díky nejnovějšímu modelu GBM-3100H aktuálně „podíváme“ až do 1 kV. Výrobce je světu představil posledního května, starší verze jsme pak na stránkách časopisu zmiňovali již v roce 2018. Měřicí technika se bude nově hodit při prověřování bateriových sad používaných v elektrovozidlech, PHEV apod. Rozšiřující zařízení je přitom vybaveno barevným displejem s úhlopříčkou 3,5 palce a při zkoumání napětí článků či jejich vnitřního odporu slibuje výchozí přesnost od ±0,01 % ze čtené hodnoty ± 5 digitů, resp. ±0,5 % rdg ± 5 dgt. Testovací kmitočet má pevně danou úroveň 1 kHz.

Jak jsme již naznačili, zařízení jsou celkem tři, přičemž 300V systém hledejte pod zkratkou GBM-3300 odkazující zřejmě na „GW Instek Battery Meter“ a 80V řešení pak obdržíme jako GBM-3080. Počítat zde můžete s čtyřvodičovou metodou měření, vyšším rozlišením, kdy u napětí dostáváme šest míst a v případě odporu pak o jedno méně, nezávislým posuzováním „GO / NOGO“ u obou zmiňovaných veličin a v neposlední řadě i několika různými rozhraními sloužícími ke komunikaci či řízení. Budeme tak vhodně vybaveni pro nejrůznější přesná, ale i automatizovaná měření, ať již u samostatného článku, jejich sad, či koncového produktu, a to napříč všemi fázemi výroby.

Systém zde při testování podporuje celkem čtyři rychlosti – od pomalé (4x/s) až po mimořádně svižnou, kdy ke změně může během jedné vteřiny docházet až 60krát. Při měření napětí počítejte s rozlišením již od 10 μV (rozsah 8 či 10 V) a v případě odporu pak s krokem od 0,1 μΩ (pro 3 mΩ) a tentokrát i sedmi rozsahy. Pro účely následného sériového či paralelního řazení tak bude možné jednotlivé články kvůli ještě lepší rovnováze spolehlivě roztřídit. Zařízení GBM-3000 uvažují dva režimy zobrazování, standardní, ale i zjednodušený, pro který jsou zase příznačné velké číslice, nezávislé stanovení úrovní HI/LO, detekce špatného kontaktu testovacího přívodu, statistické funkce (Cp/Ckp/Mean MAX/MIN, ...) a samozřejmě rozhraní USB Host, USB Device, RS-232C či Handler (PLC a možnost externího spouštění). Obsluha si výstupy z měření ukládá v paměti přístroje a v případě potřeby je za účelem podrobnější analýzy dále přenáší na Flash do počítače. K přístroji o velikosti 264 x 107 x 309 mm a hmotnosti necelé tři kilogramy lze také objednat volitelné příslušenství, které např. usnadní montáž do stojanu.

Odkazy:

[1] https://www.gwinstek.com/en-global/news_release/detail/20240531/1

[2] https://www.dps-az.cz/zpravy/id:56279/testery-baterii-rady-gbm-3000-odlisime-napetim-az-do-300-v