česky english Vítejte, dnes je středa 16. říjen 2024

Nabídka značkových přepínačů odolných vandalům značky E-Switch

01.11. 2024 | Články
01.jpg

Přepínače odolné vandalům se nepoužívají pouze v zařízeních pro veřejné použití. Díky své nadprůměrné odolnosti se používají při výrobě těžkých strojů, průmyslových ovládacích panelů a v mnoha dalších náročných aplikacích.

Značka E-Switch patří k nejznámějším a nejuznávanějším výrobcům v elektromechanickém průmyslu. Specializuje se na přepínače. Jedná se o výrobky různých typů a velikostí, ale významnou roli v celém sortimentu zaujímají prvky odolné vandalům, tedy vyznačující se mechanickou pevností, vysokým stupněm krytí a charakteristickým formátem, který prakticky znemožňuje jejich vyjmutí z panelu z přední strany. Níže uvádíme přehled portfolia přepínačů odolných vandalům E-Switch, se zohledněním jejich speciálních verzí, včetně dotykových modelů, zcela bez mechanických částí.

Přepínače odolné vandalům E-Switch

 

Obecná charakteristika

Základní charakteristikou přepínačů odolných vandalům je jejich mechanická odolnost a určení pro montáž do panelu. Za prvé, tělo těchto prvků je konstruováno tak, že zdvih hmatníku je omezen a ani velmi silný stisk není tlumen kontakty. To má za následek jak odolnost, tak i dlouhou životnost těchto přepínačů. Druhý aspekt odolnosti souvisí s těsností pouzdra, které je vyráběno se stupněm krytí IP65 nebo IP67, což znamená plnou odolnost proti prachu (číslice 6) a těsnost proti tryskající vodě pod tlakem (číslice 5) nebo dokonce dočasnému ponoření (číslice 7). Pouzdra jsou navíc vyrobena z materiálů odolných proti korozi, jako je hliník či nerezová ocel.

Tyto parametry souvisejí s určením prvků: nejčastěji jsou instalovány ve veřejných prostranstvích, někdy vystavené povětrnostním podmínkám nebo v zařízeních, která pracují v prostředí nepříznivém pro elektrické obvody (těžké stroje, závody na zpracování materiálů atd.). Tento rozsah použití se odráží v tepelné toleranci přepínačů, která se pohybuje v rozmezí od -40 °C do 85 °C.

Co je to „odolnost proti vandalům“?

Nelze zde přehlédnout aspekt odolnosti proti vandalům, který je třeba chápat doslovně: odkazuje na konstrukci, která chrání přepínač (a nepřímo i obvod) před úmyslným a agresivním destruktivním jednáním. Kromě těsnosti a toho, že jsou vyrobeny z monolitických bloků z odolných materiálů, konstrukce přepínačů také ztěžuje jejich vypáčení nebo vyražení. Tím je zajištěno, že otvor panelu, ve kterém jsou upevněny, zůstane chráněn.

Elektrické parametry

Přepínače odolné vandalům se nejčastěji používají jako nepřímé ovládací prvky, např. připojené ke kontroléru, který napájí relé. Proto má většina prezentovaných výrobků E-Switch monostabilní konstrukci, i když vybrané modely jsou k dispozici v bistabilních verzích. Kontakty posledně jmenovaných jsou přizpůsobeny typickým síťovým napětím (max. 250 V AC) a proudům od 0,5 A do 20 A, což umožňuje uzavírat obvody, které napájejí osvětlení, a dokonce i motory, servopohony atd. V případě DC proudu se přepínače vyznačují zatížitelností až 2 A při 48 V (maximální hodnota bude záviset na konkrétním modelu). Zde je třeba také zdůraznit, že výrobce nabízí přepínače s různými konfiguracemi kontaktů: SPST (varianty NO a NC), SPDT, DPST, DPDT.

Rozměry a tvary

Jak již bylo zmíněno, přepínače odolné vandalům jsou určeny pro montáž do panelu, tedy umístění do otvoru a upevnění maticí na tělese se závitem. Díky hladkému povrchu čelní strany je jejich demontáž z vnější strany prakticky nemožná. Těsnění, která jsou v sadě s přepínači, umožňují zachovat integrální těsnost celé zástavby. V prezentované nabídce najdete přepínače montované do otvorů o průměru od Ø16 mm do Ø32 mm. Čelo hmatníku může být ploché nebo konvexní (případně zaoblené).

 

Modely s podsvícením

Naprostá většina přepínačů odolných vandalům z nabídky E-Switch je podsvícená, tedy obsahují vestavěnou LED diodu a hmatník s průhlednými prvky, kterými proniká světlo. V následující tabulce jsou uvedeny tři formáty podsvícení tlačítek: bodové (světelná tečka ve středu čela), prstencové (tvar kruhu) a symbol. V těch posledních verzích se používají běžně používané piktogramy (šipky, znak pro spínání obvodu atd.).

 

 

Pro vytvoření podsvícení byly použity LED diody, a to z důvodu jejich životnosti a nízké spotřeby energie. Kromě toho nabízejí různé barvy: bílou, červenou, modrou, zelenou, oranžovou, žlutou. Vybrané modely jsou vybaveny vícebarevnými LED diodami, např. červeno-zelenou nebo červeno-zeleno-modrou, které indikují stav procesu / stroje.

 

Barevné verze

Za zmínku stojí, že vybrané skupiny výrobků (např. řady PV3 a PV5) E-Switch obsahují přepínače s barevnými hmatníky. Na rozdíl od klasických kovových těl a tlačítek mají černá pouzdra a čela vyrobená z plastu: červené, zelené nebo modré. Zároveň si tyto prvky zachovávají vysoký stupeň krytí (IP65) a mechanickou odolnost. Mohou mít také integrované podsvícení. Tyto prvky jsou atraktivní nabídkou pro výrobce průmyslových a těžkých strojů, protože umožňují konstrukci odolných, intuitivně označených (zelená/červená pro start/stop) ovládacích panelů.


Červený hmatník se zřetelně odlišuje od tlačítka na ovládacím panelu.

 

Kapacitní spínače

Kapacitním spínačům se občas říká „dotykové”. Fungují na základě detekce změny kapacity elektrody. Tato změna je způsobena přiblížením lidského těla. To znamená, že tyto typy prvků postrádají mechanické části, což dále zvyšuje odolnost proti nárazům; mají také krytí IP67. Patrně největší výhodou takové konstrukce je její bezkonkurenční odolnost, která dosahuje až 50 milionů cyklů. Přepínače tohoto typu lze zároveň úspěšně použít v různých elektronických/elektrických obvodech, protože jejich zatížitelnost dosahuje 1 A při 24 V DC. Zajímavé je, že jsou k dispozici v mono a bistabilních verzích. Prvky tohoto typu dodávané firmou E-Switch mají vývody v podobě pinů pro kolíkový konektor, tedy pro přímé připojení k PCB desce ovladače.


Dotykový přepínač s předinstalovaným připojovacím kabelem.

 

Text připravila společnost Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.