česky english Vítejte, dnes je středa 16. říjen 2024

Displeje osciloskopům nevnucujte. Svobodu zažijí i ve stojanu

DPS 5/2024 | Články
Autor: Ing. Jan Robenek
displeje osciloskopům_úvod_WEB_png.png

Rohde & Schwarz a měřicí či testovací technika – to jde sice hezky dohromady, ale jako by tomu dosud stále něco chybělo. Nebo spíše přebývalo? Jste například přesvědčeni, že každý osciloskop musí mít vlastní displej? V R & S si to už nemyslí.

Místo 15,6 palce jen e-ink

Známý výrobce své novinky na tomto poli představil v květnu letošního roku. Konkrétně se bude jednat o kompaktní osciloskopy či vysokorychlostní digitizéry s výškou „2U“, navržené zejména k osazení do stojanu, ale i pro další aplikace, kterým se zoufale nedostává místa – kupříkladu automatizované testovací systémy. S modely série MXO 5C tak dostáváme do rukou první osciloskopy Rohde & Schwarz bez integrovaného displeje. Měřicí technika se může pochlubit stejně dobrými vlastnostmi či předpoklady jako v případě modelů nové generace MXO 5, ze kterých zároveň vychází (na stránkách časopisu DPS Elektronika od A do Z jsme o nich psali před několika měsíci), ovšem při zachování výšky zařízení na úrovni jedné čtvrtiny. Dlužno dodat, že s výchozí hmotností necelých devět kilogramů se stále jedná o „pořádný kus“ hardwaru, za jehož skvělé funkce si výrobce nechá zaplatit i více než padesát tisíc euro. Ceny však mohou začínat již na 18 700 eurech.

Pro výsledná řešení v řadách MXO 5C se čtyřmi nebo též osmi kanály jsou tedy klíčové především rozměry. Výška 2U, tzn. pouhých 3,5 palce nebo našich 8,9 cm, proto znamená, že se s novinkami vejdeme i tam, kam tradiční osciloskopy s většími zobrazovacími panely jednoduše nemohou. Kompaktní provedení však bude mít svou hodnotu i v aplikacích s požadavkem na vysokou hustotu kanálů, třeba ze světa fyziky, kdy uživatelé potřebují mít v omezeném prostoru k dispozici obrovské množství vstupů. Výrobce v takovém případě pro modely MXO 5C s osmi vstupy slibuje 1500 cm3/kanál a související spotřebu jen 23 wattů. Podobně jako i další osciloskopy MXO budou též naše novinky stavět na specifických integrovaných obvodech ASIC MXO-EP (Extreme Performance) nové generace vyvinutých firmou Rohde & Schwarz. Každý z přístrojů má přitom k dispozici hned dva. S takovou architekturou již není problém zpracovat 400 Gbitů/s a zajistit přitom vůbec nejvyšší rychlosti přesahující 4,5 miliónu průběhů za vteřinu, resp. celkových 18 miliónů wfm/s pro větší počet vstupů.

Nic z výše uvedeného však nenaznačuje, že by nové osciloskopy nešlo používat jako samostatná stolní zařízení. Externí displej totiž stačí jednoduše připojit pomocí DisplayPortu či HDMI, příp. ke všemu přistupovat z prohlížeče cestou webového rozhraní. Abychom ale byli důslední, jedna zobrazovací jednotka se u nové techniky série MXO 5C přece najde. Půjde totiž o první osciloskopy využívající technologii displejů e-ink. Systém tak dokáže na čelním panelu, hned vedle stavových LED či tří portů USB 3.0, zobrazovat IP adresu, verzi firmwaru, ale i další klíčové informace, které se navíc neztratí ani po vypnutí přístroje. Návrh jinak počítá se šířkami pásma 100 MHz, 200 MHz, 350 MHz, 500 MHz, 1 GHz nebo též 2 GHz, 12bitovým převodníkem nebo např. pamětí o kapacitě 500 miliónů bodů/kanál. Nechybí zde ani volitelné možnosti pro další rozšiřování (MSO, 100MHz generátor, protokoly, frekvenční odezva apod.).

Odkazy:

[1] https://www.rohde-schwarz.com/cz/about/news-press/all-news/rohde-schwarz-introduces-the-mxo-5c-series-the-world-s-most-compact-oscilloscope-with-up-to-2-ghz-bandwidth-press-release-detailpage_229356-1496256.html

[2] https://www.dps-az.cz/clanky/id:98174/nove-osciloskopy-mxo5-boduji-na-vice-frontach