česky english Vítejte, dnes je středa 16. říjen 2024

Zátěže spínejte s citem. Zvláště při odběrech přes deset ampér

DPS 5/2024 | Články
Autor: Ing. Jan Robenek
záteže spínejte_úvod WEB.jpg

Když v elektronice hovoříme o spínání, máme tím často na mysli chytře ovládané zátěže. Ideálně v kompaktním provedení a s předpoklady pro vyšší proudové odběry.

Rychlé vybíjení i stavitelná rychlost přeběhu

Stejnou filozofii aktuálně razí též ve společnosti Diodes, která mezi své květnové novinky zařadila čtveřici integrovaných obvodů s označením DML3008LFDS, DML3010ALFDS, DML3011ALFDS a konečně též DML3012LDC. Funkce posledně zmiňované součástky nám rovněž ilustrují přiložené nákresy. Výkonné polovodičové struktury zde obecně rozšiřují možnosti „smart load switchů“ řady DML30xx, když počítají s proudovou zatížitelností na úrovni 10,5 A či rovnou 15 A, resp. vstupním napěťovým rozsahem VIN od 0,5 V až do 20 V, provázaným u interního tranzistoru MOSFET s jeho vývodem Drain (pro napájecí napětí VCC výrobce doporučuje 3,0 až 5,5 V). Díky celé řadě funkcí, které jsou novinkám vlastní, vhodně nahrávají potřebám mikrokontrolérů, grafických karet, specifických obvodů ASIC, hradlových polí FPGA či paměťových čipů. Příslušné napájení tak mohou mít zcela pod kontrolou v serverech, síťové infrastruktuře, u bran, tabletů, disků SSD, průmyslových zařízení, „natvrdo“ připojovaných systémů, periférií apod.

Čtveřici součástek mezi sebou v základním náhledu odlišuje výše zmiňovaná proudová zatížitelnost, kdy nejvyšších 15 A výrobce vyhradil právě verzi DML3012LDC. Rozsah VIN se přitom nemění. V případě IMAX si ale dejte pozor – jedná se totiž o maximální nepřetržitou úroveň, platnou za pokojové teploty, kdy ještě nezasahuje teplotní pojistka. Stanovena byla za předpokladu napětí VIN = 1,8 V a VCC = 5 V. Za zmínku stojí též odpor unipolárního tranzistoru s kanálem N v sepnutém stavu RDS(ON) o typické velikosti 7,5 mΩ, resp. 4,8 mΩ, nahrávající rostoucím hustotám výkonu. Relativně velká chladicí ploška na spodní straně pouzder zase pomáhá navýšit tepelnou účinnost, snižovat provozní teplotu a docílit ještě vyšší spolehlivosti. Pod nízkou spotřebou energie se rovněž podepíše typický (dynamický) odběr v sepnutém stavu do 150 μA, resp. 0,1 μA za předpokladu vstupu do režimu standby.

Ke spolehlivému spínání řízenou cestou by mělo docházet s minimem dodatečných obvodů. Chytré spínače zátěže pro takové účely nabízí jak bezpečnostní, tak i vlastní monitorovací funkce a vývojáři mohou tudíž sáhnout po výsledném spojení, které se bude v dané aplikaci hodit nejlépe. Heslovitě se jedná o nadproudovou ochranu či pojistku proti zkratu, podpěťový zámek, signál „Power Good“, měkký start limitující nárazové proudy po zapnutí na přijatelnou úroveň a třeba i funkci rychlého vybíjení (Load Bleed) pro řízené vypínání, která je pro změnu společně s teplotním shutdownem přítomna pokaždé. Integrované obvody DML3008LFDS, DML3010ALFDS a také DML3011ALFDS dostaneme v provedení pouzder typu V-DFN2020-8 o rozměrech pouhé 2 x 2 mm a s cenou, která při odběru třech tisíc kusů činí 0,75 dolaru za jedno vyhotovení spínače. Variantu DML3012LDC dále obdržíme jako V-DFN3030-12 (3 x 3 mm) a za stejných podmínek zaplatíme lehce přes jeden dolar.

Odkazy:

[1] https://www.diodes.com/about/news/press-releases/high-current-rated-load-switches-from-diodes-incorporated-provide-smart-power-delivery-solutions-for-modern-digital-ics/