česky english Vítejte, dnes je úterý 24. září 2024

Německý velvyslanec si v Mohelnici prohlédl inteligentní továrnu Siemens s prvky konceptu Průmysl 4.0

11.05. 2016 | Články
Siemens.png

Elektronické sledování využití strojů, plně digitalizovaná výrobní dokumentace, animovaný 3D postup montáže motoru, manipulační technika opatřená GPS moduly, inteligentní systém řízení budov. I tak v praxi vypadají chytrá řešení, která pod hlavičkou Průmyslu 4.0. využívá mohelnický závod a řadí se tím k nové generaci digitalizovaných továren. Jak inteligentní továrna Siemens vypadá, si během květnové návštěvy Olomouckého kraje prohlédl německý velvyslanec v České republice Arndt Freiherr Freytag von Loringhoven.

Program návštěvy

V úterý 10. května mohelnický Siemens navštívil pan Arndt Freiherr Freytag von Loringhoven, který je od roku 2014 německým velvyslancem v ČR.

Německý velvyslanec Arndt Freiherr Freytag von Loringhoven se v mohelnickém závodě Siemens setkal s ředitelem závodu Pavlem Pěničkou, ředitelem divize Digital Factory a Process Industries and Drives Wolfgangem Weisslerem a dalšími zástupci vedení. Cílem setkání bylo představit mohelnický závod jako klíčovou lokalitu koncernu, kde jsou při výrobě elektromotorů využívány prvky konceptu Průmysl 4.0.

Mohelnická návštěva navazuje na lednové setkání předsedy vlády Bohuslava Sobotky s generálním ředitelem Siemens AG Joem Kaeserem a bavorským ministerským předsedou Horstem Seehoferem, která proběhla v digitální továrně Siemens v bavorském Amberku za účasti velvyslance von Loringhovena.

Německo – důležitý exportní partner mohelnického závodu

Německý trh je pro mohelnický závod Siemens klíčový. „Téměř čtyřicet procent elektromotorů, vyrobených v Mohelnici, exportujeme do Německa,“ říká ředitel závodu Pavel Pěnička s tím, že denně z Mohelnice k našim severozápadním sousedům odjíždí čtyři až pět kamionů s elektromotory. Tamní zákazníci si mohou vybrat až z 65 tisíc aktivních variant motorů.

Průmysl 4.0 v mohelnickém závodě Siemens

V oborech jako je strojírenský a automobilový průmysl nabízí koncept Průmysl 4.0 obrovské příležitosti, proto je zavádění jednotlivých prvků v mohelnickém závodě Siemens aktuálním tématem. Mohelnický závod by se měl brzy zařadit do nové generace digitalizovaných inteligentních továren. „Digitalizace průmyslu – tedy softwarové propojení všech výrobních procesů od objednávky, přes návrh řešení, výrobu až po expedici hotového zboží – přináší vyšší efektivitu, produktivitu, a tím i nižší výrobní náklady.“ vysvětluje ředitel divize Digital Factory a Process Industries and Drives Wolfgang Weissler

 „Implementace prvků Průmyslu 4.0 do výroby elektromotorů spočívá zejména v míře využití dílčích chytrých řešení. V našich podmínkách se jedná o digitální podporu všech konstrukčních, technologických a výrobních procesů.“ upřesňuje Pavel Pěnička. Veškeré kroky v rámci digitálního podniku jsou plynule propojeny – od virtuálního zobrazení až po reálnou výrobu – nepřetržitým tokem dat od návrhu produktu přes výrobu až po expedici. Vzhledem k rostoucí individualizaci návrhů jednotlivých výrobků tak Siemens zákazníkům pomáhá výrazně zlepšovat flexibilitu výrobních procesů.