česky english Vítejte, dnes je pondělí 30. září 2024

Odolné a inovativní kondenzátory Panasonic

01.06. 2023 | Články
Autor: TME

Řešení v oblasti hybridních, polymerových a foliových prvků.

panasonic-cap-0 (jpg)

Jeden kondenzátor může ovlivnit životnost a kvalitu celých elektronických zařízení. Jedná se o součásti, které se poměrně snadno opotřebovávají a používají se prakticky ve všech obvodech, včetně napájecích zdrojů, filtrů a měničů napětí. Proto stojí za to seznámit se s nabídkou značkových komponentů, jako jsou prvky Panasonic – vyráběných pro dlouhodobý a spolehlivý provoz.

Dnes je těžké si představit společnost, která by provedla průlomové změny v oblasti kondenzátorů. Z hlediska nejzákladnějších parametrů, se totiž produkty jedné značky nebudou výrazně lišit od nabídky konkurence. Nicméně: prostřednictvím výzkumu, drobných vylepšení, úprav konstrukčních řešení a zlepšení výrobních procesů Panasonic vyvinul širokou nabídku komponentů vyznačujících se výjimečnou kvalitou. A nechybí v ni ani významné inovace, které umožňují vytvářet zařízení, která jsou nejen trvanlivá, ale také ještě kompaktnější.

V tomto článku se věnujeme těmto tématům:

  • Řešení Panasonic v oblasti elektrolytických kondenzátorů
  • Výhody a nabídka hybridních kondenzátorů
  • Specifikace a „samoobnovovací” schopnost fóliových kondenzátorů
  • Polymerové kondenzátory POSCAP™, OS-CON™ a SP-Cap™

 

Elektrolytické kondenzátory

V oblasti elektrolytických kondenzátorů pro osazování na plošný spoj (THT) vyrábí Panasonic mnoho řad s velmi dobrými elektrickými parametry. Příkladem takových řešení může být EEU-FR. Výrobky z této skupiny se vyznačují životností až 10 000 hodin při provozu v podmínkách blízkých horní hranici jejich tepelné tolerance, tedy 105 °C (průměr 10 mm a větší), což umožňuje konstrukci odolných měničů, napájecích zdrojů a mnoha dalších obvodů. Řadu s užší specializací tvoří EEU-FP kondenzátory, jejichž hlavní uplatnění je v průmyslových a automobilových zařízeních – tyto produkty jsou kompatibilní s nornou AEC-Q200 (stejně jako významná část sortimentu Panasonic) a mohou být proto použity mimo jiné v automobilové elektronice.

K odolným a trvanlivým elektrolytickým komponentům patří také kondenzátory v SMD pouzdrech (povrchová montáž). Katalog obsahuje tyto prvky s kapacitou od 1 μF do 13 mF a provozním napětím od 4 V do 450 V DC (s proudy do cca 2 A). Mnoho z nich se vyznačuje charakteristikou low ESR, tedy nízkou impedancí (ekvivalentním sériovým odporem), což se promítá do menšího zahřívání obvodů a snížení energetických ztrát, stejně jako do jejich zvýšené tolerance vůči zvlněným proudům. Je třeba zdůraznit, že vybrané řady, jako například EEE-FK, jsou umístěny v pouzdrech odolných proti vibracím a nárazům do 30 G, čímž splňují požadavky aplikací v oblasti průmyslové automatizace a automobilového průmyslu.

Hybridní kondenzátory

Hybridní kondenzátory jsou kombinací polymerové a hliníkové elektrolytické technologie. Výsledkem takové konstrukce jsou prvky s nízkým ESR, nízkým svodovým proudem, odolností vůči vysokým zvlněným proudům a relativně malými rozměry, které v některých aplikacích umožňují ušetřit několik až několik desítek procent plochy PCB určené pro kondenzátory. Dokonale vyhovují potřebám systémů pracujících na vyšších frekvencích (počítače, LED ovladače, spínané napájecí zdroje) a zároveň zajišťují stabilitu jejich provozu.

 

panasonic-cap-1-10SVP150MX (jpg) panasonic-cap-2-10SVP150MX (jpg) panasonic-cap-3-10SVP150MX (jpg)

 

Fóliové kondenzátory

Fóliové kondenzátory Panasonic mohou pracovat s napětím až 2 kV DC (275 V AC), při teplotách v rozmezí od -40 ... 110 °C (vybrané modely). Zároveň se vyznačují relativně úzkou tolerancí (až ±3 %). Mezi jejich výhody patří samozřejmě samoobnovovací schopnost, tedy izolace míst povlaku poškozených průrazem (poruchový oblouk). Skupina fóliových kondenzátorů zahrnuje jak polyesterové (levnější) prvky, tak i polypropylenové (s nižšími dielektrickými ztrátami, tedy zachovávající si kapacitu i ve vysokofrekvenčních obvodech). Řešení Panasonic z této skupiny jsou univerzální kondenzátory, které se obvykle používají ve filtrech (např. v audiu), měničích (např. střídačích) a spínaných napájecích zdrojích.

panasonic-cap-4-10SVP150MX (jpg)
Polymerový kondenzátor v klasickém formátu pro průchozí montáž.

 

Řešení v oblasti polymerových kondenzátorů

panasonic-cap-5-10SVP150MX (jpg)
Polymerové kondenzátory jsou dostupné ve standardizovaných SMD formátech.

Polymerové kondenzátory jsou polarizované prvky. Při jejich výrobě se používají polymery s velmi nízkým odporem, zatímco protilehlé elektrody jsou vyrobeny z kovů. Nabídka společnosti Panasonic zahrnuje tři skupiny těchto produktů: POSCAP™, OS-CON™ a SP-Cap™. Do první skupiny patří prvky vyrobené s použitím slinutého tantalu, kompaktní a povrchově montované. Jejich vlastnosti (zejména malá kapacita a schopnost pracovat ve vysokofrekvenčních obvodech) z nich činí reálnou a atraktivní alternativu k povrchově montovaným vícevrstvým kondenzátorům (MLCC). V případě skupiny OS-CON™ byl použit hliník. Jejich zvláštností je stabilní hodnota ESR, téměř nezávislá na teplotě, díky čemuž jsou doporučovány především pro filtrační obvody a potlačení zvlnění. Dodávají se jak v SMD, tak i THT provedeních.

Souvisejícím řešením jsou SP-Cap™ kondenzátory, které se díky vysoké proudové toleranci (i více než 10 A), prakticky nulovým teplotním koeficientům a ultranízkému ekvivalentnímu sériovému odporu perfektně osvědčí jako filtrační vložky na výstupech DC/DC měničů.

Text připravila společnost Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.