česky english Vítejte, dnes je sobota 27. duben 2024

electronica 2022 je tady. Ptáme se za vás

DPS 6/2022 | Články
Autor: Redakce
ele18_TK_0160.jpg

Veletrh electronica 2022 se nezadržitelně blíží. Ředitelka výstavy Katja Stolle redakci časopisu DPS odpověděla na několik otázek, které se nyní logicky nabízejí.

Dovolte nám začít otázkou, která zajímá úplně všechny. Ovlivnila pandemie covidu počet vystavovatelů a jaké návštěvníky vůbec očekáváte?

Jak my, coby organizátoři, tak i vystavovatelé jsme v prvé řadě skutečně rádi, že můžeme electronicu v rámci globálního elektronického průmyslu připravit opět naživo! Ačkoli zde letos nepochybně budeme mít poněkud jiné podmínky, jsme přesvědčeni, že electronica 2022 vyzní jako „normální electronica“, na které se může celé průmyslové odvětví zase jednou společně setkat.

V tuto chvíli však nelze spolehlivě odhadnout, kolik lidí nakonec přijde. S ohledem na veletrhy, které se již v tomto roce uskutečnily, však předpokládáme mírný pokles. Zároveň však pozorujeme dvě věci. Za prvé, na místě sice může být o něco méně návštěvníků, ovšem doba, kterou na veletrhu stráví, se prodlužuje. A za druhé, „kvalita“ těch, kdo přijedou, je mimořádně vysoká, což např. znamená, že přichází již s konkrétními požadavky či dotazy a v nejlepším případě zde rovnou i objednávají.

Můžeme na veletrhu electronica čekat i něco nového? Nové je kupříkladu fórum WEEF (World Ethical Electronics Forum; Elektor a Vogel Communications Group), kde budou mít inspirující globální inovátoři v elektronickém průmyslu otevřenou diskuzi na téma etiky a dlouhodobě udržitelných vývojových cílů. Pak zde samozřejmě máme veškeré novinky, které naši vystavovatelé prezentují na svých stáncích. V jedné hale se také již podruhé koná doprovodná akce SEMICON Europa. Společně s tradičně širokým záběrem témat pro veletrh electronica to znamená, že v listopadu v Mnichově opět uvidíme vše důležité hezky pohromadě.

 

 

Jaká jsou hlavní témata pro veletrh electronica 2022?

Neexistuje žádná další akce, která by naše odvětví reprezentovala na jediném místě, do hloubky a s takovou intenzitou, jako je tomu v případě světového veletrhu electronica. Jedním z ústředních témat se pro letošní rok stává udržitelnost – záležitost, která se elektronického průmyslu silně dotýká.

Jak samotná výstava, tak i doprovodný program ukážou obrovský význam, který má elektronika, když připravuje cestu pro udržitelné technologie, což je pro společnost mající vše na elektřinu skutečně závažné. Navíc zde máme i další důležitá témata, např. chytré nakládání s energiemi, kybernetickou bezpečnost, elektromobilitu, umělou inteligenci, vestavné systémy, technologii senzorů, průmyslový internet věcí nebo např. vzájemnou propojitelnost.

Co konkrétně může být pro návštěvníky zajímavé?

Veletrh electronica dává představu o tom, jak může vypadat budoucnost společnosti, která je ve všem závislá na elektřině. Ve čtrnácti halách, včetně jedné pro doprovodnou akci SEMICON Europa, uvidí návštěvníci naživo a také zblízka nejnovější aplikace a řešení z oblasti elektromobility, energetického sektoru a jeho transformace či Průmyslu 4.0, o kterých pak mohou s vystavovateli tváří v tvář i diskutovat.

A jako pokaždé je pro nás i nyní důležité, že výstavní plochu na electronice doplňuje komplexní, prvotřídní doprovodný program, který ukazuje, co hýbe průmyslem, nabídne odborné znalosti v koncentrované podobě a nezapomene ani na dostatečný prostor pro osobní setkání.

 

Řeknete nám o doprovodném programu něco víc?

electronica již tradičně dává prostor třem špičkovým konferencím, které se letos zaměřují na nejnovější vývoj v oblasti automobilového průmyslu, vestavných platforem a také bezdrátových systémů či aplikací. Fóra electronica upozorňují na všechny důležité trhy a také technologie v této oblasti, navíc s důrazem na samotného uživatele. Experti z oboru zde představí nejnovější technologie, produkty a řešení ze světa automobilového průmyslu, elektrických konektorů, měřicích technologií, průmyslového internetu věcí, kybernetické bezpečnosti, desek plošných spojů a součástek, napájecí elektroniky i vestavných systémů a také tištěné elektroniky.

Fórum World Ethical Electronics Forum zase probere související etické záležitosti. Dalším zlatým hřebem se pak stává kulatý stůl výkonných ředitelů, za kterým budou přední osobnosti debatovat na téma, jak elektronický průmysl přispívá k ochraně klimatu. Fórum electronica Fast Forward, zaměřené na start-upy, poté společně s profesní platformou dají prostor i mladým talentům.

 

Veletrhy zpravidla odráží situaci v konkrétních průmyslových oblastech. Jaké aktuální trendy nebo směry v elektronice pozorujete?

Z pohledu současných změn ve společnosti a jejího dalšího vývoje, pokud jde o transformaci energie a obrovské trendy v podobě elektrifikace či digitalizace, hraje elektronický průmysl velmi důležitou roli. Bez polovodičů a dalších součástek by inovativní svět budoucnosti nebyl zkrátka možný. Poptávka po elektronických součástkách navíc nepřetržitě roste. Elektronika rovněž stojí takřka za všemi technologickými trendy a řešeními, takže bude i jedním z velkých spolutvůrců naší společné budoucnosti. Něco takového se pochopitelně odráží také v jednotlivých halách na veletrhu, kde vystavovatelé předvedou řadu nových produktů a inovačních řešení.

Automobilový průmysl se bez elektroniky neobejde. Co v této věci veletrh electronica 2022 návštěvníkům nabídne?

Megatrendy, jako je autonomní řízení, vzájemná propojitelnost, elektrifikace nebo sdílená mobilita si žádají hlubokou transformaci automobilového průmyslu. Na veletrhu electronica si proto osvětlíme nejdůležitější trendy a také náročné úkoly v tomto rychle se měnícím prostředí – ať již to bude přímo na stáncích, nebo v rámci doprovodného programu.

Nejprve se bude jednat o Automotive Conference pořádanou 14. listopadu. Experti z oboru se zde zaměří na progresivní technologie, stejně jako na nové strategie a obchodní modely.

Automotive Forum konané od 15. do 17. listopadu pak naváže a představí skutečná řešení, včetně produktů.

Poslední otázka: co tedy k aktuálnímu ročníku veletrhu electronica říci na závěr?

U akce pořádané naživo bychom zde v Mnichově na nejdůležitějším srazu v oboru po čtyřleté pauze velmi rádi opět přivítali všechny zpátky. A od vystavovatelů máme potvrzeno, že to vnímají stejně. Je pro ně totiž důležité, aby se mohli znovu setkat s předními představiteli a ideovými lídry oboru a osobně s nimi diskutovat o nových inovacích a trendech. Osobní kontakt nejde zkrátka ničím nahradit.

 

Katja Stolle, ředitelka veletrhu electronica

Děkujeme za rozhovor

redakce DPS