česky english Vítejte, dnes je neděle 28. duben 2024

Multifunkční osciloskopy Siglent patří do ruky

DPS 6/2022 | Články
Autor: Ing. Jan Robenek
uvod.jpg

Říká se, že nejlepší technika je ta, kterou máte v danou chvíli při sobě. Velmi dobře to znají nejen fotografové, ale také technici, kteří se musí často pohybovat v terénu, kde jim bude i ta nejlépe vybavená měřicí laboratoř prakticky k ničemu. Svůj osciloskop totiž potřebují zrovna teď a právě tady. A společnost Siglent jim vychází vstříc. Nedávno totiž představila nové příruční osciloskopy [1], které mohou zastat spoustu práce, ať už je vezmete kamkoli. Vyberete si?

Zapisovač, ale i multimetr

Osciloskopy již dávno nejsou jednoúčelovým zařízením, které jen otrocky vykresluje průběhy na časové ose, ale spíše multifunkčním nástrojem vhodným pro celou řadu úkolů. Na stole, ale i kdekoli jinde. V případě nových dvou rodin přesně takových multifunkcí „pět v jednom“ od firmy Siglent Technologies tím budeme v řadách SHS800X a také SHS1000X např. rozumět dvoukanálový osciloskop, multimetr s možností True RMS, funkce sériového spouštění plus dekódování (sběrnice IIC, SPI, UART, CAN a LIN), spektrální analýzu, kde nový matematický koprocesor při výpočtu FFT použije jeden milión vzorků, a konečně též zapisovač dat – to vše v rámci jednoho přenosného přístroje s krytím IP51, který zde může vážit pouze 1,75 kg a jehož baterie s kapacitou 6900 mAh pak vydrží v provozu třeba i přes pět hodin (při vypnutém přístroji ji dobijete asi za 240 minut). Multimetr zvládá měření stejnosměrných i střídavých napětí a proudů, odporu, kapacity, diod i vodivosti. Jeho základní přesnost však nebude nikdy lepší než ±1 %. Pokud jde o záznam, systém pro účely pozdějšího přehrávání počítá se čtyřmi souběžnými vstupy a třeba i nepřetržitým zápisem po dobu až 22 hodin při vzorkovací rychlosti 25 kS/s. Vedle interního úložiště s omezenou kapacitou je totiž dále podporována vnější paměť o velikosti až 2 GB.

Obě řady pak dávají na výběr mezi šířkou pásma 200 MHz a také 100 MHz, nabídnou A/D převodník s maximální vzorkovací rychlostí 1 GS/s (pro dva kanály je ovšem poloviční), a pokud jde o paměťový modul, ten zde bude počítat s 12 milióny bodů (6 Mpts/ch v režimu se dvěma kanály). K většině běžně používaných funkcí se obsluha dostane prostřednictvím uživatelsky přívětivého čelního panelu s řadou ovládacích prvků. Inovativní systém spouštění se chlubí vysokou citlivostí, malým jitterem a také rychlostí až 400 000 wfm/s. Při zobrazování výsledků na displeji dokáže s ohledem na frekvenci, resp. četnost výskytu událostí odlišovat s využitím 256 úrovní intenzity, vykreslovat v režimu „barevné teploty“ a také vše jednoduše uložit pro účely následné analýzy. Osciloskopy řady SHS1000X pak ještě nabídnou další bonus v podobě kompletně izolovaného řešení. TFT LCD panel má pokaždé matici 640 × 480 bodů a úhlopříčku 5,6 palce. Vertikální rozlišení zde činí osm bitů. Pracovní teploty u obou osciloskopů smí klesnout až k nule a na opačném konci by zase neměly překročit +40 °C. Zařízení mají rozměry 276 × 168 × 68 mm a lze k nim pořídit i různé sondy, včetně dalšího příslušenství. O dalších nových osciloskopech stejného výrobce jsme pak nedávno psali v [3].

Obr. 1  Nové osciloskopy jsou celkem čtyři a v základu je odlišíte šířkou pásma 100, resp. 200 MHz [1]

Obr. 2  K možnostem robustního systému komunikujícího přes TFT LCD s úhlopříčkou 5,6 palce [2]

Odkazy:

[1] Tisková zpráva, https://www.siglenteu.com/news-article/siglent-technologies-releases-new-handheld-oscilloscopes/

[2] Příruční osciloskopy Siglent, https://www.siglenteu.com/handheld-oscilloscopes/

[3] Osciloskopy SDS2000X HD to vidí na 12 bitů, https://www.dps-az.cz/mereni/novinky/id:87578/osciloskopysds2000x-hd-to-vidi-na-12-bitu