česky english Vítejte, dnes je pondělí 29. duben 2024

Nové pájecí stanice HAKKO pro elektronický a automobilový průmysl

DPS 2/2023 | Články
Autor: Ing. Martin Abel
uvod.png

Proces ručního pájení je stále nedílnou součástí průmyslové výroby. Elektronické moduly jsou obsaženy ve výrobcích automobilového průmyslu, který se prudce elektronizuje. Složité elektronické moduly jsou obsaženy v reflektorech automobilů, palubních deskách, dveřích automobilů a dalších podcelcích automobilů. Moduly jsou mnohdy autonomními celky, kde jsou obsaženy výkonové součástky, ale také SMD. Pro pracovníky montáže elektronických dílů je ideální pájecí stanice, která obsáhne celý výrobní sortiment. Tento požadavek znamená nabídnout také pájecí stanice, které splní tyto požadavky.

Určitě novým faktorem je výroba elektromobilů nebo hybridních automobilů. Nový typ výroby zahrnuje výkonovou elektroniku a tím pádem požadavek na výkonové pájecí stanice.

Japonský výrobce pájecí techniky přichází na trh s novým modelem stanice HAKKO FX-971 a FX-972, který navazuje na předchozí generace pájecích stanic.

  • Optimální výkon         
  • Rychlá odezva nástrojů
  • Provozní funkce       
  • Velký výběr pracovních
  • Ergonomie

Pájecí stanice HAKKO FX-971 a FX-972

Mezi důležité základní charakteristiky a funkce nových pájecích stanic patří výkon a záznam teploty pájení.

Pozn.: V přehledu nejsou uvedeny všechny funkce pájecích stanic.

1portová stanice FX-971

Jednoportová stanice s 8 různými aplikacemi a funkcemi pro zvýšení efektivity práce pro všechny scénáře použití. Provozní výkon 100 W.

2portová stanice FX-972

Pohodlný dvouportový typ s 8 různými aplikacemi a funkcemi pro zvýšení efektivity práce pro všechny scénáře použití. Provozní výkon 200 W.

Základní vlastnosti nových pájecích stanic HAKKO

3 sec

Náběh pracovní teploty do 3 sekund umožňuje rychlé a pružné operace. Pájecí ručka existuje v provedení použití N2 a tím zabraňuje oxidaci pájených dílů a zvyšuje dodávku tepelné energie.

Pohodlná práce

Pájecí ručka (pájedlo) je navržena s důrazem pro lehké pracovní zatížení. Průměr přívodního kabelu je 3,6 mm a váha ručky bez pájecího hrotu 14 g. Vzdálenost špičky pájecího hrotu k rukojeti je 27 mm, tím se usnadňuje přesný přístup k jemným dílům.

Zkrácení doby pracovního cyklu

Kromě zvýšení výkonu na 200 W se synergický efekt nové konstrukce topného tělesa a změny tvaru pájecího hrotu projevil zkrácením doby pájecího cyklu o 27 % (oproti modelu FX-951) a zvýšením efektivity práce. Nové drážkované pájecí hroty zlepšují tok tepelné energie při pájení. Tvar nových hrotů zvětšuje styčnou plochu s pájenými díly.

Nové pájecí hroty

Tvary pájecích hrotů pro všechny druhy práce jak pro silové spoje, tepelně namáhavé spoje, tak pájení SMD. V nabídce vynikají hroty pro pájení drátů velikých průměrů. Nové tvary zlepšují úkoly, které byly dříve nemožné nebo časově náročné.

Infračervená komunikace

Pájecí stanici lze kalibrovat automaticky a korekci lze dokončit přenosem výsledků měření teploty hrotu pomocí infračerveného světla. Infračervenou komunikací je velmi usnadněn přenos a tím i rychlost a pohodlnost kalibrace.

Software

Pájecí stanice jsou vybaveny softwarem pro zaznamenávání nastavení teploty hrotu, kalibraci a kompenzaci a průběh teploty hrotu během provozu, což umožňuje bezchybnou správu.

Ergonomie

Nové stanice mají prvky, které umožňují stanice používat v různých výškových úrovních, nikoliv pouze na úrovni pracovního stolu. Díky rozmanité výrobě nemusí být pracovištěm stanice pouze pracovní stůl, ale i různé konstrukce, police nebo držáky. Stanice HAKKO díky přívětivé ergonomii umožní nastavení a viditelnost displeje z mnoha úhlů.

Přehledný displej

Na velkém displeji se zobrazuje teplota senzoru pájecího hrotu pro každý ze dvou portů, přednastavená teplota a aktuální teplota během pájení. Dále zobrazení připojeného pájecího nástroje, pájecí ručky nebo termokleští.

Termokleště 200 W

Výkonné termokleště jsou určeny pro odpájení SMD. Dvě různé polohy úchopu umožňují přesný kontakt se SMD. Vyrobeno z tlakově litého železa pro zajištění stability.

Termokleště 140 W

Malé výkonné kleště jsou určeny na malé chipy. Kompaktní konstrukce s vynikající ovladatelností a tepelně odolným krytem.

Stojánek pájecí ručky

Nově navržený stojánek páječky umožňuje snadnou a bezpečnou výměnu pájecího hrotu pomocí nástavce pro vyjmutí hrotu a pro vložení hrotu.

www.hakko.cz