česky english Vítejte, dnes je úterý 01. říjen 2024

Významné výstavy konané v závěru roku 2023

08.12. 2023 | Články
Autor: Ing. Milan Klauz
obr1.jpg

Téměř současně proběhly v první polovině listopadu 2023 tři významné výstavy - productronica 2023 v Mnichově (vývoj a výroba elektroniky), SPS 2023 v Norimberku (automatizace) a Formnext 2023 ve Frankfurtu n.M. (Additive Manufacturing). Protože se všechny konaly tradičně v Německu, zájemci z Čech i Slovenska to neměli daleko.  

productronica 2023

Veletrh productronica, která se vždy po dvou letech střídá s veletrhem elektronica, nabral po pandemii opět plný dech. Přes 40 tisíc návštěvníků z 94 zemí mělo možnost zhlédnout výstavní stánky více než 1400 vystavovatelů a zajímat se o jejich novinky a služby. Vysoký zájem o výstavu ze stran zahraničních vystavovatelů i návštěvníků způsobil, že jejich podíl překročil padesátiprocentní hranici, čímž se productronica stala vskutku mezinárodní záležitostí. Potěšitelná byla vysoká účast návštěvníků z Čech, když spolu s Poláky patřili do skupiny s největším počtem zájemců o výstavu. Výstava také ukázala, že Čína je i nadále v oboru elektroniky velmi důležitá – počet čínských vystavovatelů se oproti dřívějším letům zdvojnásobil a dostal se na třetí místo za Německo a USA.

Hlavními tématy letošní výstavy byly výkonová elektronika, umělá inteligence a senzorika ve výrobě elektroniky, ale na výstavě bylo možné vidět snad vše, co s vývojem, ale hlavně výrobou elektroniky souvisí.

Výstava productronica obsadila sice jenom sedm z dvanácti výstavních hal, ale i tak to přestavovalo obrovskou výstavní plochu. Čtyři haly byly zaměřeny na SMT obor, po jedné hale měly obory desek plošných spojů a kabelů. Jednu halu (plus ICM centrum) také obsadila akce Semicon Europe 2023, která proběhla paralelně.

Ve velkém počtu stánků se vším možným pro potřebu vývoje a výroby elektroniky bylo možné pro každého návštěvníka najít něco zajímavého. Zde je několik mých postřehů:

Firma Solderstar z Velké Británie, známá svými teplotními profiloměry pro pájení, vystavovala nejnovější přírůstek možností měření profiloměru Reflow Shuttle – ten umožňuje měřit přítomnost kyslíku (O2) v jednotlivých zónách přetavovací pece a zabránit tak některým problémům při pájení. Měření kyslíku doplňuje již zavedené měření vakua a teploty.

Viscom AG poprvé představil high-end optické inspekční zařízení iS6059, které současně kontroluje horní i spodní stranu desky.

Jak už tak tomu bylo i v minulých letech, stánky výrobců holých desek plošných spojů z výstavy až na výjimky téměř vymizely. Jedním z pouhých několika byl stánek italského výrobce Piciesse (www.piciesse.com), který se snaží rozšířit své aktivity i mimo Itálii. U nás není příliš známé, že výroba elektroniky v Itálii je na vysoké úrovni, čemuž odpovídají i možnosti tamějších výrobců holých desek. Zařízení pro prototypovou výrobu desek vystavoval již tradičně Bungard.

Na výstavě se prezentovalo i několik výrobců software zaměřených na desky plošných spojů z pohledu výroby. Stánek od Polar Instruments uváděl novinku, protože byl po všechny dny v plném obložení. Dvě francouzské firmy nabízely zajímavou sadu software - pro vizualizaci návrhu desky, DFM kontroly, analýzu testovatelnosti desek, převod dat mezi různými programy, atd. (Aster Technologies) a pro osazování desek (Accelonix).

Příští výstava productronica se bude konat opět v Mnichově ve dnech 18.-21. 11.2025 (https://productronica.com/en/).

Veletrh productronica 2023 – den první (zdroj: Messe München)

SPS 2023

I když se prestižní výstava automatizace konala jenom tři dny, byl 32. ročník veletrhu SPS (Smart Production Solutions) naprosto úspěšný – 50 tisíc návštěvníků přišlo zhlédnout nabídky 1 229 vystavovatelů. Pořadatel veletrhu Mesago Messe Frankfurt se trefil do černého, když se rozhodl rozšířit výstavní plochu o dvě nové haly a zvýšit tak jejich celkový počet na 16. Pochopitelně, že projít si v klidu celou výstavu bylo nereálné.

Na celkové výstavní ploše 128,000 m², rozprostřené v 16 výstavních halách, se odborná veřejnost mohla seznámit se širokou a rozmanitou nabídkou produktů, řešení a inovací z oblasti inteligentní a digitální automatizace. Nás může těšit, že dnešní automatizace se bez elektroniky neobejde, a tak je možné na ni narazit na každém kroku. Škoda, že výstava proběhla ve stejném týdnu jako výstava productronica v Mnichově – mnohým zájemcům o návštěvu obou výstav to jistě zkomplikovalo rozhodování.   

Letošní ročník SPS byl opět zahájen programem přednášek. Výběr byl bohatý na místě i online: Ať už se jednalo o špičkové přednášky, prezentace inovativních produktů nebo panelové diskuse zaměřené na praxi – účastníci se mohli na třech veletržních fórech zcela individuálně informovat o aktuálních odborných znalostech, nacházet nová řešení pro každodenní práci a navazovat kontakty na mezinárodní úrovni. Rozmanitost témat sahala od digitální transformace/průmyslu 4.0, průmyslové komunikace, bezpečnosti a zabezpečení, datově řízených a inteligentních koncepcí pro řízení a vizualizaci, inovací čidel až po pohony a udržitelnost prostřednictvím automatizace.

Vedle klasických automatizačních oborů, jako je řídicí technika, technika pohonů a senzorová technika, nabývá ve výrobě stále více na významu oblast softwaru a IT. Spolu s tím se ve světě automatizace dostávají do popředí také témata umělé inteligence a bezpečnosti IT.

V následujícím roce se bude SPS 2024 konat opět v Norimberku ve dnech 12.-14. 11. 2024 (https://sps.mesago.com).

Formnext 2023

Téměř 33 tisíc návštěvníků přišlo začátkem listopadu 2023 zhlédnout nejnovější stav výroby dílů aditivním způsobem (Additive Manufacturing) na výstavě Formnext ve Frankfurtu. Ve stáncích 859 vystavovatelů mohli obdivovat nejrůznější technologie i výrobní zařízení určených pro tento rychle se rozvíjející způsob výroby. O velkém zájmu o výstavu svědčil i fakt, že zhruba polovina návštěvníků byla zahraničních.

I když by se mohlo zdát, že aditivní výroba, která je založena na postupném nanášení částeček materiálu, nemá snad nic společného s elektronikou, opak je pravdou. Firma Nano Dimension zde již opakovaně prezentovala vlastní aditivní způsob výroby desek plošných spojů a některých součástek. Různé mechanické díly používané v elektronice, jako jsou například kryty s členitými přepážkami, lze rovněž snadno a výhodně vyrobit právě aditivním způsobem.

Výstava ukázala, že stávající výroba aditivním způsobem zvládne jak přesné miniaturní díly určené například pro lékařskou techniku, tak mnohatunové strojírenské části vyrobené jako jeden díl. 

Příští výstava Formnext 2024 (https://formnext.mesago.com) proběhne opět ve Frankfurtu ve dnech 19.-22. 11. 2024.