česky english Vítejte, dnes je neděle 08. září 2024

Nové MCU BB5 jsou oslavou osmi bitů

DPS 1/2024 | Články
Autor: Ing. Jan Robenek
úvod web.jpg

Osm, šestnáct, třicet dva. Známá posloupnost, která v případě dvojkové soustavy neodkazuje pouze na jednotlivé váhy, ale zdůrazňuje mnohdy i propastné rozdíly, které z toho v praxi vyplývají.

Výjimkou zde nejsou ani mikrokontroléry. Proč se ale na jejich osmibitové varianty dívat skrz prsty? Pravda, výkonu nebo i kvalit svých 32bitových protějšků jen tak nedosáhnou, zejména když přijde řeč na rozpoznávání slov nebo např. strojové učení. Rozhodně to ale neznamená, že k nim budou mít „již z principu“ zase tak daleko.

Vestavné systémy vyřešíte jednodušeji

Když firma Silicon Labs v listopadu představovala nové obvody rodiny osmibitových mikrokontrolérů BB5, nemohla si logicky odpustit vsuvku na téma optimalizovaného poměru cena/výkon. To je samozřejmě v pořádku, nicméně v případě novinek půjde ještě o něco víc. Zvláště když se nám začínají „prolínat“ dva jinak odlišné světy. Nové MCU se totiž připojují k rodině 32bitových mikrokontrolérů PG2x v tom, že budou sdílet jednu společnou vývojovou platformu – software Simplicity Studio od stejného výrobce. Řešení zde nabízí všechny potřebné nástroje, jako jsou kompilátory, integrovaná vývojová prostředí či konfigurátory.

Volba správného hardwaru je samozřejmě klíčová. Ale ruku na srdce, kolikrát zde máme o poznání jednodušší úlohy, které se bez rostoucího výkonu a také ceny 32bitových mikrokontrolérů dokážou klidně obejít. Problém však nastane v případě, kdy většina osmi- a 32bitových MCU používá různé vývojové nástroje, což další návrh jen komplikuje. Vývojáři se proto nejednou smíří s dodatečnými náklady, a to i v případě, kdy nutně nepotřebují větší výkony. Jenže ve společnosti Silicon Labs jdou ještě dále, protože jednotné vývojové prostředí Simplicity Studio zde bude vyhrazeno všem technologiím, SoC a také modulům, tedy i SoC s podporou bezdrátové komunikace. Proč se také učit pracovat se dvěma různými soubory nástrojů, jen abychom zapracovali cenově výhodnější obvody, které naší aplikaci vyhoví nejlépe? Třeba i s jádrem C8051 a 5V vstupy/výstupy.

Vyvinout jednou, nasadit vícekrát

Nová rodina MCU BB5 (EFM8) zde zahrnuje nejvýkonnější osmibitové mikrokontroléry na trhu, to když 50MHz jádro zajistí ve srovnání s kterýmkoli jiným, univerzálně použitelným 8bitovým MCU o více než třetinu větší výpočetní výkon. Uplatní se v aplikacích napájených z baterií, elektrickém nářadí, kuchyňských spotřebičích, jako jsou tyčové mixéry, nebo i hračkách pro děti, kde bude možné těžit z napěťového rozsahu od 1,8 V do 5,5 V a třeba i výdrže mincového článku po dobu několika let. Zaujme též velikostí pouzder, od 2 x 2 mm v případě MCU BB50, zatímco BB51 a BB52 výměnou za dodatečné GPIO a rostoucí počet analogových funkcí přidají na každé straně ještě jeden milimetr. Pro některé aplikace tak 8bitové MCU BB52 dokonce nabízí ještě lepší poměr cena/výkon než konkurenční 32bitové mikrokontroléry.

Jak jsme již naznačili, Simplicity Studio se rovněž stává vývojovou platformou pro bezdrátová SoC firmy Silicon Labs. Vývojářům proto stačí navrhnout vhodné řešení pouze jednou, třebaže je později použijí u různých variací produktů – a bez ohledu na to, zda se zrovna potřebují někam připojovat či nikoli. Hezky to vidíme na příkladu elektrických zubních kartáčků, jedněch z mnoha zařízení, která na trhu dostaneme v jednoduché podobě nebo i s možností další konektivity. Někdo si chce pouze vyčistit zuby, zatímco jiní musí mít vše detailně pod kontrolou. Fajn, ale pro vývojáře to nutně neznamená neúměrně rostoucí objem práce.

Odkazy:

[1] https://news.silabs.com/2023-11-14-Silicon-Labs-Expands-MCU-Platform-with-new-8-bit-MCU-family