česky english Vítejte, dnes je neděle 08. září 2024

Osciloskopy SDS7000A. Dvanáct bitů s výhledem do čtyř giga

DPS 1/2024 | Články
Autor: Ing. Jan Robenek
úvod web.jpg

Nové osciloskopy řady SDS7000A s vysokým rozlišením představené firmou Siglent v polovině listopadu patří v řadách digitálních přístrojů zmíněného druhu k tomu nejlepšímu, co může výrobce nabídnout.

Osm analogových vstupů zde sice nenajdeme, ale stále častější používání kouzelné předpony „giga“ otevírá i tak cestu k aplikacím, které na měřicí techniku kladou stále větší nároky.

Zachytit, uložit i analyzovat

V nabídce se zorientujete docela rychle. Dvanáctibitové osciloskopy DSO série SDS7000A s firemní technologií SPO, vybavené obrovským HD displejem s úhlopříčkou 15,6 palce a možnostmi kapacitního multidotykového ovládání, které se rychle uplatní v uživatelsky přívětivém rozhraní, budou celkem dva. Předně zde máme variantu SDS7404A se šířkou pásma 4 GHz, kterou dále následuje model SDS7304A nabízející záběr „zkrácený“ o jeden gigahertz.

Jak jsme již naznačili, analogové kanály existují v případě novinek celkem čtyři, a pokud vám označení prvního z osciloskopů připomnělo známou řadu logických obvodů, pak vězte, že číslicových kanálů pro účely analýzy smíšených signálů bude k dispozici rovných šestnáct. Výrobce slibuje rychlost jednoho miliónu průběhů za vteřinu a také standardní paměť, která pro jeden kanál pojme 500 miliónů bodů. Volitelně se pak se záběrem dostaneme až na 1 Gpts/ch. Vzorkovací rychlost převodníku v reálném čase firma Siglent stanovuje na 20 GS/s, ovšem s vymezující poznámkou „dual-channel“. A pokud jde o řízení, nabízí se např. ovládání prostřednictvím myši nebo webového rozhraní, společně s LAN. Na straně výrobce se výsledné řešení každopádně neobešlo bez kompletního upgrade procesoru. Díky platformě x86 tak může nabídnout systém s ještě rychlejší odezvou a vytvářet příležitosti k jeho dalšímu rozšiřování. Za vše zmiňujeme alespoň diagram oka, analýzu jitteru, testování shody, analýzu napájení, Bodeho diagram, dekódování, MSO či AWG.

Sonda jako základ

Samostatnou kapitolu pak tvoří nejvýkonnější aktivní rozdílová sonda Siglent – sada s označením SAP5000D (10 : 1), která přichází se samostatnou šířkou pásma přes 5 GHz, včetně minimálního rušení, které tak neohrozí detailní analýzu signálu řešenou poplatně vstupnímu dynamickému rozsahu ±2,5 V. Minimální zatěžování ze strany měřicího systému s kabelem v délce 130 cm je zaručeno vysokým vstupním odporem a malou vstupní kapacitou. Rozdílově to znamená 20 kΩ, resp. 350 fF, zatímco se s přesností, pokud jde o DC zisk či offset, dostáváme pod tři procenta. Aktivní vysokorychlostní sonda SAP5000D využije rozhraní SAPBus, takže se uplatní ve spojení s osciloskopy SDS5000X, SDS6000A a zejména pak novou řadou SDS7000A. Stojí za zmínku, že sondy nevyžadují dodatečný napájecí zdroj a měřicí technika si je automaticky i rozpozná.

Odkazy:

[1] https://www.siglenteu.com/news-article/sds7000a-series-4ghz-12-bit-high-resolution-oscilloscope-release/