česky english Vítejte, dnes je neděle 08. září 2024

Malá automatizace s Node-RED a komponenty od Papoucha podruhé

DPS 1/2024 | Články
Autor: Papouch
úvod web.jpg

Node-RED je velmi schopný automatizační nástroj pro zpracování a zobrazení veličin a stavů. Může být „mozkem" malé automatizace nebo řízení. Umožňuje propojit nejrůznější zařízení a systémy a zpracovávat z nich data. Jde o tzv. programování řízené událostmi, takže událost, například sepnutí kontaktu, dosažení teploty a podobně, spustí jednu nebo několik dalších operací.

Pomocí grafického rozhraní ve webovém prohlížeči si uživatel může snadno nadefinovat celou automatizační sestavu. Node-RED je možné provozovat na různých systémech: Windows, Linuxu a například i na mini PC Raspberry Pi.

Jak na to? Jednoduše!

V loňském jarním čísle DPS bylo popsáno a uvedeny odkazy na tři podrobné články, kde bylo vysvětleno, jak s Node-RED vytvořit automatizační sestavu. Články jsou nyní doplněny o čtvrtý příklad.

Hardware

Pro realizaci automatizace lze použít komponenty různých výrobců. Pro následující popis jsou použity produkty společnosti Papouch, a to teploměry TQS4, TH2E a I/O moduly Quido.

Node-RED 1: Čtení dat z teploměrů přes ethernet a RS485

První díl vysvětluje, jak číst teplotu z teploměrů TQS4, které používají protokol Modbus RTU, a z vlhkoměrů TH2E, které komunikují přes ethernet a data poskytují ve formátu XML. Je ale také ukázáno, jak si přečíst teplotu z webové stránky, lze tedy začít i bez hardwaru.

Obr. 1  Příklad „programu“ v prostředí Node-RED

Node-RED 2: Zápis dat do tabulky Google

Druhý díl se zabývá vizualizací dat. Aby byla data viditelná na internetu, je jako cloud použita tabulka Google. Uživatel ji pak může prohlížet či sdílet podle vlastní úvahy, provádět výpočty, hlídat limity, vytvářet grafy a mnoho dalšího.

Je popsán podrobný postup, jak data do tabulky Google postupně zapisovat. Tabulka je živá a data přibývají v reálném čase. Ke stažení je opět funkční příklad.

Obr. 2  Naměřené hodnoty přenášené on-line do tabulky Google

Node-RED 3: Automatizace s I/O moduly Quido

Třetí díl popisuje začlenění modulů Quido. Univerzální I/O moduly Quido jsou určeny ke čtení dvoustavových signálů, ovládání pomocí relé nebo polovodičovými spínači. Jejich řada začíná u malých typů se třemi vstupy a končí velkými typy se 100 vstupy a 32 relé. Komunikace je možná po síti LAN nebo po linkách RS232, RS485 či přes rozhraní USB.

V článku je podrobně popsáno, jak Quido do Node-RED začlenit, jak číst vstupy a jak na základě událostí ovládat výstupy.

Obr. 3  I/O modul Quido s 32 výstupy a rozhraním ethernet

Node-RED 4: I/O moduly Quido, protokol Spinel

Čtvrtý díl vysvětluje, jak použít protokol Spinel. Velkou výhodou Spinelu je možnost okamžitých notifikací o změně na vstupech. Okamžité notifikace přinášejí hlavní výhodu: Není třeba programově „obíhat" vstupy na všech Quidech a zjišťovat, jestli došlo ke změně, nemůžete tedy o žádná data přijít. Princip odesílání notifikací je stejný u všech Quido bez ohledu na komunikační rozhraní (ethernet, RS485, RS232, USB).

Vše je podrobně vysvětleno a je uveden i rozsáhlý funkční zdrojový kód. Postup se hodí například pro čtení stavu vypínačů v budovách, ale je efektivní i v jiných případech.

Uvedené čtyři články na serveru Papouch.com reálně ukazují, jak vytvořit jednoduchou automatizaci i bez klasického programování. Autorem článků je dlouholetý člen vývojového týmu Papouch s.r.o. pan Lukáš Kürty, který zájemcům i rád poradí.