česky english Vítejte, dnes je neděle 08. září 2024

Osciloskopy MXR řady B. Deset bitů ve vší parádě

DPS 1/2024 | Články
Autor: Ing. Jan Robenek
01.png

Dvanáctibitové rozlišení se poslední dobou stává u osciloskopů docela silným zaklínadlem, které může vypadat hezky nejen na papíře. Co když se ale neobejde bez kompromisů?

Společnost Keysight Technologies u své nové měřicí techniky MXR řady B vsadila „pouze“ na desetibitový analogově-číslicový převodník se vzorkovací rychlostí 16 GS/s, kterou však máme k dispozici souběžně pro všechny kanály. A těch zde může být klidně osm. Čtyřikrát větší obecné rozlišení na vertikální ose, než je tomu v případě výchozích osmibitových osciloskopů, proto nezní vůbec špatně.

Nabídka osciloskopů Infiniium od firmy Keysight Technologies se o nové modely Infiniium MXR série B rozrostla v září. V kontextu hardwarové akcelerace pro ně výrobce slibuje nástroje pro automatickou analýzu, které se u testovaného návrhu uplatní při ještě rychlejším odhalování nejrůznějších anomálií.

V porovnání s přístroji MXR řady A např. obdržíme analýzu jitteru, která je rychlejší až o 70 %, přičemž pro integritu napájení výrobce udává rychlost větší o 65 %, v případě FFT pak 45 % a při testování shody, pokud jde o rozhraní USB 2.0, třeba dostaneme dalších 15 % k dobru. Chybět zde nesmí zónové spouštění, detekce chyb, povinná spektrální analýza RTSA v reálném čase, ale ani generátor průběhů pracující až do 50 MHz.

Modely „béčkové“ řady jsou vlastně takovými osmi přístroji v jednom společném stolním řešení, třebaže nemusí být pokaždé zcela plnohodnotné. Výčet ale o něčem vypovídá. Vedle osciloskopu zde totiž inženýři dále zapracovali logický analyzátor, analýzu protokolů (podporováno jich bude přes padesát), DVM, čítač, již zmiňovaný analyzátor spektra, analýzu kmitočtové odezvy a také nezbytné generování signálu. Zjištěné výsledky se budou hezky vyjímat na dotykovém panelu s úhlopříčkou 15,6 palce a rozlišením Full HD (1920 x 1080 bodů), přičemž výrobce se nebrání ani duálnímu zobrazování, klidně na ještě větším monitoru.

Pro novinky o rozměrech 445 x 328 x 224 mm jsou příznačné čtyři, příp. rovných osm analogových vstupů společně se šířkou pásma 500 MHz, 1 GHz, 2 GHz, 2,5 GHz, 4 GHz nebo i 6 GHz, takže dostáváme na výběr celkem z dvanácti modelů – počínaje MXR054B a konče MXR608B.

Jak jsme již uvedli, způsob využití kanálů zde nehraje roli. Co však bude podstatné, je platforma, kterou lze kompletně upgradovat a přidat zde či dále rozšiřovat funkce s tím, jak se nám změní aktuální potřeby. Vedle analogových vstupů nebo šířky pásma to bude zahrnovat např. paměťový prostor, který se dokáže ze standardních 200 miliónů bodů vyhoupnout až na 400 Mpts nebo dokonce 1,6 Gpts či šestnáct kanálů digitálních. Z výchozích deseti se jinak může rozlišení dostat až na 16 bitů, přičemž dokumentace pro citlivost 1 mV/dílek dále stanovuje šumové pozadí na úrovni jen 43 μV, pod které se podepisují zákaznické vstupní obvody se 130nm technologií BiCMOS a volitelnými analogovými filtry, včetně výše zmiňovaných možností dalšího rozšiřování šířky pásma cestou softwarových licencí. V úvahu pak vezměte i rychlosti přes 200 000 průběhů za vteřinu nebo počet ENOB, který zde dosahuje až 9,0.

Odkazy:

[1] https://www.keysight.com/us/en/about/newsroom/news-releases/2023/0912-pr23-123-keysight-introduces-hardware-accelerated-oscillosc.html