česky english Vítejte, dnes je neděle 19. květen 2024

TDS101-4 a TDS101-6: Inteligentní displeje s rozhraním MODBUS TCP a RTU

DPS 2/2024 | Články
Autor: Papouch
web_úvod.jpg

Řada TDS jsou displeje pro interiérové nebo průmyslové použití, protože jsou elegantní, a přitom mají krytí IP65 (obr. 1). Díky použití rozhraní ethernet to není jen obyčejný displej, ale umí plno věcí. Displeje jsou navrženy s ohledem na různé průmyslové aplikace − od výroby až po energetiku.

Výška číslic displeje TD101 je 101 mm, menší TDS57 má výšku číslic 57 mm. Displej umí regulovat svůj jas podle okolního osvětlení.

Konfigurace displeje je jednoduchá a intuitivní, provádí se přes interní webové stránky (obr. 2). Nastavují se síťové parametry, jas a také zvolená funkce, která může být následující:

Univerzální displej

V tomto módu je displej klasickým zobrazovačem, na který se posílají z řídicího systému údaje k zobrazení. Může to být například hmotnost, tlak, počet lidí, počet volných míst na parkovišti a podobně. Ke komunikaci je možné použít jeden ze standardních protokolů SNMP, Modbus TCP, http GET a XML. Formáty dat všech protokolů jsou detailně popsány v návodu.

Obr. 1  Displeje řady TDS101 se se dodávají ve čtyřech velikostech, každá z nich může mít rozhraní ethernet nebo RS485

Nastavit lze i omezenou platnost dat, aby displej neukazoval nesmyslné hodnoty pro případ, že dojde ke ztrátě spojení. V tom případě po nastavené době displej ukáže např. pomlčky nebo zhasne.

Obr. 2  Interní webová stránky displeje umožňuje jednoduché nastavení

Displej, který si sám čte data

Tento zajímavý mód (obr. 3) umožní displej jednoduše použít k zařízení, které komunikuje protokolem Modbus. To je v dnešní době převážná většina zařízení. Displej se v tomto módu chová jako klient a sám si stahuje, přepočítává a zobrazuje data z nastaveného registru zařízení. Není tedy třeba žádný vložený řadič, který by data četl a pak zobrazoval.

Obr. 3  Displej TDS101 si umí o data říci sám

Hodiny a datum

Pokud má displej TDS101 zobrazovat čas nebo datum, je nastavení celkem jednoduché. Displej má vlastní interní reálný čas, který se synchronizuje pomocí zadaného NTP serveru. Lze nastavit i různá časová pásma, změnu letního času a podobně.

Teploměr

Aby mohl displej TDS101 fungovat jako teploměr, je třeba připojit teplotní čidlo a zvolit tuto funkci v konfiguraci displeje. Teplotní rozsah je -55 °C až +125 °C a přesnost +/-0,5 °C.

Displeje řady TDS se vyrábí v robustní černě eloxované hliníkové krabici. Navštivte naši webovou stránku www.papouch.com a objevte široký sortiment profesionálních displejů TDS ETH. Získáte nejen kvalitu, ale také partnerství s firmou, která rozumí potřebám moderního průmyslu. Displeje řady TDS je možné zapůjčit k vyzkoušení a technici společnosti Papouch s.r.o. jsou připraveni pomoci s jejich aplikací.