česky english Vítejte, dnes je neděle 19. květen 2024

Osciloskopy MSO řady čtyři B. Když na rychlosti záleží

DPS 2/2024 | Články
Autor: Ing. Jan Robenek
web_úvod.jpg

Pokud je něco „béčkové“, nemusí to automaticky znamenat horší vlastnosti. Právě naopak. V případě nových osciloskopů MSO pro práci se smíšenými signály, které firma Tektronix představila loni v prosinci, budeme výhody nebo i jejich další posun kupředu sledovat hned v několika rovinách. Řada si ponechala výchozí číslo čtyři, které však aktuálně doplňuje velkým písmenem B. Co tedy můžeme pro účely vývoje a testování vestavných systémů od nové výpočetní platformy očekávat?

Rostoucí výkon, svižnější analýza

Jak jsme již naznačili, dvanáctibitové osciloskopy MSO série čtyři B od společnosti Tektronix míří do světa embedded aplikací, kde potřebujeme obrovskou přesnost, univerzální přístup a už vůbec nechceme nic dlouze studovat. Nová měřicí technika proto k signálům přistupuje se stejnou „citlivostí“ jako dřívější verze čtyřkové řady, tedy se šířkami pásma od 200 MHz do 1,5 GHz (možnost upgrade), vzorkovací rychlostí v reálném čase 6,25 GS/s nebo až šestnáctibitovým rozlišením na vertikální ose. Analogové vstupy napočítáme opět čtyři, nebo s ohledem na třífázové soustavy dokonce šest, digitálních kanálů může být volitelně až 32, příp. 48 a paměť zde pojme od 31,25 do 62,5 miliónu bodů. Každý z kanálů FlexChannel přitom počítá s jedním vstupem pro analogové signály nebo osmi číslicovými vstupy s přispěním logické sondy TLP058. A pokud jde o typickou „waveform capture rate“, dokumentace uvádí přes 500 000 průběhů za vteřinu.

Zachováno zůstalo i ceněné dotykové uživatelské rozhraní, nyní ovšem s procesorovým systémem, který si prošel modernizací. Obsluha by se proto měla dle vyjádření výrobce připravit na pohotovější reakce systému a také znatelně rychlejší pokročilou analýzu. Kromě čelního panelu a jeho funkcí se zmiňovaný upgrade rovněž dotýká možností řízení na dálku, kdy k osciloskopům přistupujeme a také je ovládáme přes jednoduché webové rozhraní, speciální počítačový software TekScope nebo i vlastní program. Nebude to však jen o pohotovějším rozhraní, analýze nebo přenosu dat. Tektronix zde totiž dále přichází s novou technologií zobrazování, takže u svého multidotykového displeje s vysokým rozlišením 1920 x 1080 bodů a úhlopříčkou 13,3 palce slibuje i rostoucí kontrast, včetně širších pozorovacích úhlů. Za zmínku stojí též nové anotace, které při měření ukazují klíčové referenční úrovně a také časy. Změny se rovněž dotkly rozhraní USB či histogramů, pokud jde o rušení nebo jitter.

 

Přístroj dosahuje velikosti 287 x 405 x 155 mm a s přihlédnutím ke konkrétní variantě, MSO44B či MSO46B odlišené počtem analogových vstupů, zde bude vážit něco přes 7 kg. Pokud se navíc rozhodnete systém rozšířit o volitelný generátor průběhů, výrobce vám nabídne třináct přednastavených typů s výstupem pracujícím až do 50 MHz. Výměnou za registraci produktu pak zdarma obdržíte čtyřmístný multimetr DVM, příp. osmimístný čítač. Možnosti pokročilé analýzy se budou v prvé řadě dotýkat spektra, výkonu nebo i třífázových soustav.

Odkazy:

[1] https://www.tek.com/en/news/announcing-new-4-series-b-mixed-signal-oscilloscope-with-faster-processing-power