česky english Vítejte, dnes je středa 08. květen 2024

Nové osciloskopy MXO5 bodují na více frontách

DPS 2/2024 | Články
Autor: Ing. Jan Robenek
web_úvod.jpg

Ve společnosti Rohde & Schwarz přišli koncem roku s dalšími osciloskopy, tentokrát MXO pětkové řady. Vše přitom odstartovalo již v roce 2022, kdy známý výrobce měřicí a testovací techniky představil zbrusu nová zařízení série MXO4 s dvanáctibitovým rozlišením a rychlostí přes 4,5 miliónu průběhů za vteřinu. Pokud se ale mají vývojáři pustit do ještě náročnějších úkolů, ocení i další precizní kanály obsluhované přívětivým rozhraním s ještě větší úhlopříčkou. Tím ale výčet předností a světových „poprvé“ teprve začíná.

První s osmi kanály

Nové osciloskopy MXO5, kterých je dohromady devět, lze v základním náhledu popsat šířkami pásma od 100 MHz do dvou gigahertz, rychlostí až pět miliard vzorků za vteřinu, standardní pamětí o velikosti 500 miliónů bodů na kanál, volitelně až dvojnásobkem, dvanáctibitovým analogově-číslicovým převodníkem (platí pro veškeré vzorkovací rychlosti), 18bitovou architekturou, pokud jde o režim s vysokým rozlišením, a vlastní jim bude i precizní digitální spouštění.

Systém počítá se čtyřmi nebo jako první dokonce hned s osmi analogovými vstupy, výše zmiňovanou rychlostí 4,5 miliónu průběhů za sekundu, kdy se v případě většího počtu kanálů dále dostáváme až na čtyřnásobek, nebo kapacitním dotykovým panelem s rozlišením Full HD a úhlopříčkou 15,6 palce. Výchozí modely série MXO4 zde přitom uvažovaly šířku pásma „pouze“ do 1,5 GHz a nenabídly ani základních 100 MHz. Menší byl dříve i dostupný paměťový prostor nebo zobrazovací panel o velikosti 13,3 palce. Určitou daní za přehlednější výstupy však nyní bude hmotnost přístroje, která nově narostla z původních šesti až na 9 kg. Na pracovním stole pak bude výkonná měřicí technika zabírat 445 × 314 × 154 mm.

Skvělá FFT i spouštění

Každý z osciloskopů MXO pětkové řady je vybaven dvojicí integrovaných obvodů ASIC MXO-EP (extreme performance) nové generace vyvinutých speciálně firmou Rohde & Schwarz, které se poprvé představily již u modelů série MXO4. Architektura MXO-EP zde přitom v kontextu výše uvedeného počítá s rychlostí 400 Gb/s. Ještě více informací se tak o signálech dozvídáme nejen na jejich časové, ale samozřejmě i kmitočtové ose. Měřicí systém se chlubí souběžným zobrazováním až čtyř spekter, nezávislým řízením, resp. až 45 000 FFT/s, což oceníme zejména při sledování elektromagnetických interferencí či u harmonické analýzy.

Precizní je rovněž spouštění, které má předepsanou citlivost již od jedné desetitisíciny dílku na vertikální ose, umožňuje přizpůsobit hysterezi a s jitterem se dostává na rovnou jednu pikosekundu. Zmíněná citlivost je skutečně pozoruhodná, protože s takovými výsledky dokážeme na fyzické vrstvě přesně odlišit drobné anomálie, a to i za současné přítomnosti obrovských signálů. Z pohledu samotného rušení pak výrobce pro plnou šířku pásma 2 GHz a citlivost 1 mV/dílek definuje rušení na úrovni 130 μV. Začít lze ovšem již na 500 μV/div a s max. offsetem 5 V. Cena za osmikanálové přístroje, které si samozřejmě dále přizpůsobíte dle svého, startuje na částce 19 500 eur.

Odkazy:

[1] https://www.rohde-schwarz.com/cz/about/news-press/all-news/evolved-for-more-challenges-rohde-schwarz-adds-eight-channel-r-s-mxo-5-to-next-generation-oscilloscopes-press-release-detailpage_229356-1424833.html