česky english Vítejte, dnes je pátek 18. říjen 2024

Nový Rutronik Adapter Board - RAB4 od Rutronik System Solutions umožňuje sledování polohy s centimetrovou přesností v reálném čase

DPS 3/2024 | Články
Autor: Rutronik
úvod web new.jpg

Rutronik Adapter Board 4 - inovativní hardwarový nástroj umožňující cenově efektivní ověření Real-Time Kinematic technologie

Přesné určování polohy získává na významu v mnoha oblastech a aplikacích. Real-Time Kinematic (RTK) nabízí podstatně vyšší přesnost než tradiční multi-GNSS systémy a stává se stále cenově dostupnější. Ve spolupráci s Rutronik Wireless Competence Center vyvinuli odborníci z Rutronik System Solutions adaptérovou desku RAB4, která usnadňuje testování výkonnosti RTK bez nutnosti navrhovat jakýkoliv vlastní hardware. Díky zrychlení předvývojové fáze a snížení nákladů pomáhá RAB4 rychleji uvádět aplikace na trh.

Autonomní vozidla, drony a také zemědělské stroje spoléhají na přesné určení polohy v reálném čase. RTK zvyšuje přesnost polohy ze satelitních systémů s využitím základnové stanice (base station), která odesílá korekční data pohybujícímu se přijímači. To umožňuje dosáhnout přesnosti jednoho až dvou centimetrů, i u rychle se pohybujících objektů.

RTK není nová technologie a v některých oblastech se používá již dlouho. Avšak dosud byly náklady velmi vysoké. V současnosti jsou k dispozici levnější, ale přesto výkonné moduly. To činí technologii RTK a její výhody zajímavými pro další oblasti použití. S naší RAB4 nabízíme moderní hardwarové řešení pro rychlé a cenově efektivní testování RTK pro různé aplikace,“ poznamenává Stephan Menze, vedoucí globálního inovačního managementu v Rutroniku.

Špičkové komponenty pro nejlepší výsledek

RAB4 obsahuje vysoce výkonné komponenty, které jsou dostupné v portfoliu Rutronik. High-precision modul pro určení polohy UM980 RTK od společnosti Unicore Communications využívá nejnovější generaci SoC NebulasIV GNSS, nabízí vysokou rychlost určování polohy a podporuje všechny dostupné GNSS frekvence. Je ideální pro navigační a polohové aplikace.

Patříme mezi přední dodavatele v oboru vysoce přesných polohových modulů a se společností Rutronik jsme navázali pevné partnerství. Jsme nadšeni uvedením RAB4. Věříme, že integrace našeho vysoce výkonného modulu UM980 do adaptérové desky výrazně zvýší povědomí o technologii RTK a ukáže vývojářům možnosti našeho modulu,“ uvádí Zhang Bing, viceprezident pro marketing společnosti Unicore.

Pro absolutní určení polohy je na desce adaptéru použit 4G LTE modul s integrovaným standardním přijímačem multi-GNSS z řady LE910 společnosti Telit Cinterion. Další výhodou je, že integrace přijímače GNSS a RTK modulu přímo umožňuje vzájemné porovnání výstupů bez nutnosti používat několik vývojových sad od různých dodavatelů. RAB4 také obsahuje sadu tří antén od 2J Antennas a předplacenou SIM kartu se 100 MB dat. Díky této kombinaci je možné stahovat korekční data NTRIP z internetu. Není nutné provozovat vlastní referenční stanici.

Modulární koncept pro širokou škálu vývojových projektů

Díky Arduino rozhraní lze RAB4 snadno kombinovat s dalšími deskami, jako je vývojová deska RDK3, která umožňuje realizovat bezdrátová připojení pomocí Bluetooth® Low Energy. Příklad aplikace od Rutronik System Solutions demonstruje, jak tato kombinace funguje. S využítím RAB4 a RDK3 byl vyvinut „rover“, který lze ovládat s centimetrovou přesností prostřednictvím aplikace. Svou premiéru oslavil na stánku Rutronik na veletrhu embedded world 2024 v Norimberku.

Další informace o vývojovém Adapter Boardu RAB4 od Rutronik System Solutions jsou dostupné na www.rutronik.com

Odkazy:

[1] https://www.rutronik.com/rutronik-system-solutions/rutronik-adapter-board-rab4-for-rtk

[2] https://www.rutronik24.com/product/rutronik/rab4-rtk/21856667.html

[3] https://github.com/RutronikSystemSolutions/RAB4-RTK_Documents/