česky english Vítejte, dnes je neděle 08. září 2024

Pro nové osciloskopy MPO-2000 je příznačný Python

DPS 3/2024 | Články
Autor: Ing. Jan Robenek
pro nové osciloskopy_úvod_WEB.jpg

Osciloskopy patří k základnímu vybavení každého pracoviště, které to myslí s elektronikou alespoň trochu vážně.

I když jsou jejich základní funkce či principy jasně dané, coby měřicí technika se neustále zdokonalují a stávají přitom ještě užitečnějšími nástroji. Každoročně nás o tom ostatně přesvědčují novinky jednoho výrobce za druhým. Tentokrát přišla řada znovu na společnost GW Instek a jejich zbrusu novou rodinu programovatelných multifunkčních přístrojů řady MPO-2000 představenou v březnu. Lze je samozřejmě blíže vymezit spoustou tradičních parametrů či vlastností, pro které si je také nakonec pořizujeme. Nám ale pro začátek postačí jediné slovo – Python. A z toho se už „nevykroutíme“.

K řízení tu máme skripty

Novátorská měřicí technika od firmy GW Instek v řadách MPO-2000 odkazující na „Multi-function Programmable Oscilloscope“ přichází aktuálně s podporou programovacího jazyka Python a řízením, které využívá příslušných skriptů, takže lze vyhovět požadavkům vývojářů a samozřejmě i výrobců na pohodlné a také efektivní testování s jediným přístrojem, včetně další kolaborativní spolupráce jejich většího počtu, aniž bude při realizaci jednodušších automatizovaných či poloautomatických testovacích systémů s opakující se činností kladen zase takový důraz na spojení s osobním počítačem. Z analýzy GitHub pro rok 2022 mimochodem vyplývá, že Python patří k nejčastěji používanému programovacímu jazyku, hned po JavaScriptu. Širokému zastoupení v oblasti vědeckých výpočtů, analýzy dat, webů, umělé inteligence, ale i dalších oblastí nahrává jednoduché osvojení a také použití, vysoká flexibilita nebo i ohromné knihovny aplikací spolu s vývojovými nástroji. A společnost GW Instek věří, že díky technologiím je možné z podobného přístupu těžit rovněž ve výuce, při testování ve výrobě nebo např. s ohledem na řízení kvality.

V případě nové techniky však výrobce zmiňuje i tradiční vrstvení funkcí, zde jako „pět v jednom“ pro samotný osciloskop a dále pak i spektrální analyzátor, generátor libovolných průběhů AWG, digitální multimetr či stavitelný zdroj stejnosměrného napájení, který již ale zase tolik nepřekvapuje. Hned vedle spustitelných skriptů Python zpráva dále vypočítává testy součástek cestou volt-ampérové charakteristiky, protokol MQTT, pokročilé dekódování sběrnic, spektrogram a konečně i Python GUI Library či podporu protokolů USB Host CDC-ACM, resp. USB HID, zde již ale jen u profesionálních verzí přístroje. Lze tedy ovládat i další zařízení, příp. ve výše zmíněné režii používat klávesnici, myš nebo snímač čárového kódu.

Jen pro pořádek ještě doplňme pár technických informací. Nová série osciloskopů MPO-2000 s osmipalcovým TFT LCD počítá v době psaní článku celkem se čtyřmi modely v základní (B) a také profesionální verzi (P). Osmibitová technika slibuje pokaždé buď dva, nebo i čtyři kanály, zatímco u profi variant, které rovněž nabízí více systémových prostředků, větší paměť programu nebo např. schopnost zpracovávat i delší průběhy, se šířka pásma dále vyhoupne z výchozích 100 MHz na dvojnásobek.

Odkazy:

[1] https://www.gwinstek.com/en-global/news_release/detail/20230311/1