česky english Vítejte, dnes je neděle 08. září 2024

Nové odolné teplotní senzory pro široké použití

DPS 3/2024 | Články
Autor: Telemeter Electronic
nové odolné_úvod_WEB.jpg

Odolné teplotní senzory s hladkým válcovým pouzdrem

Pro náročné aplikace představila společnost Telemeter Electronic odporové nebo termočlánkové snímače teploty. Nerezové provedení senzoru vč. opletu účinně chrání měřicí části a teflonovou izolaci vodičů. Je tak zajištěna vysoká spolehlivost v nejnáročnějších aplikacích. Samozřejmostí je volba mezi 2-, 3- nebo 4vodičovým provedením senzoru. Nabídka nerezových senzorů začíná na průměru 2 mm. Nejrozšířenější teplotní senzory průměru 3,2 mm (+0/-0,05 mm) nalézají uplatnění v oblastech výrobních procesů ve farmacii, monitoringu teploty ložisek v energetice a těžkém průmyslu.

Fóliové teplotní senzory s možností fixace lepením

Ve specifických případech není možné používat klasické typy senzorů. Z těchto důvodů přináší Telemeter Electronic nové fóliové teplotní senzory, které mají vysokou kvalitu zpracování a jsou rozšířeny nejčastěji v oblastech měření teploty modulů bateriových systémů a úložišť, ve vakuové technice, měření teplot ve vinutí, ale především všude tam, kde je požadováno měření teploty na rovných nebo zakřivených površích a současně tam není možné umístit uchycení pro klasické senzory. Pro tyto případy je senzor volitelně dovybaven samolepicí vrstvou (PSA), která spolehlivě drží senzor na požadovaném místě. Senzor se skládá z odporového čipu (nejčastěji PT100 / PT1000 / NTC), na který jsou laserem navařeny vodiče s odolnou, např. teflonovou izolací. Celá měřicí část prochází precizní laminací do kaptonu. V případě požadavku lze zajistit vodotěsnost kaptonové vrstvy vůči čidlu, event. vůči vodičům vstupujícím do laminované části. Rozměry laminované části, typy čidel a vodičů lze volit dle přání zákazníků a požadavků aplikace.

Obr.1 Nerezový senzor PT100B, průměr 3,2 mm +0/-0,05, nerezový oplet, vodiče s teflonovou izolací (zdroj: Telemeter Electronic)

Obr. 2 Nerezový teplotní senzor PT100A, nerezový oplet (zdroj: Telemeter Electronic)

Obr. 3 Fóliový teplotní senzor PT100A, kaptonové laminování, teflonové vodiče navazující na stíněný kabel (zdroj: Telemeter Electronic)

 

www.telemeter.info