česky english Vítejte, dnes je neděle 08. září 2024

Efektivní opravy SMD a BGA s optickým centrováním

DPS 3/2024 | Články
Autor: Ing. Martin Abel
efektivní opravy_úvod_WEB.jpg

Představujeme vám dvě pracoviště na opravy SMD a BGA. Každá stanice má své charakteristiky, vlastnosti a technologie a je předurčena pro konkrétní typ opravy.

Opravářské pracoviště na SMD a BGA s horkým vzduchem a optickým centrováním

Efektivní pracoviště HAKKO FR-811 umožňuje odpájení a zapájení SMD a BGA. Bezpečnou výměnu zajišťuje řízený teplotní profil. Základní teplotní profil se skládá z pěti částí. Jednotka FR-811 může poskytnout 6 zón, ve kterých je řízena teplota, čas a proudění vzduchu. Proto může mít FR-811 teplotní profil, který je blízký profilům přetavovací pece.

Řídicí software

Propojením FR-811 a počítače pomocí USB kabelu a speciálního softwaru dodávaného jako součást balení si zobrazíte teplotní profil a skutečné změny teploty v grafu v reálném čase. Také změny tepelného profilu a jemné nastavení profilů se snadno provedou na počítači. Kromě toho můžete nastavené hodnoty a grafy uložit do formátu CSV.

Spodní předehřev

Pracoviště pracuje se spodním předehřevem. Jednotka HAKKO FR-811 dokáže ovládat čas zapnutí a vypnutí spodního předehřevu a výkon spodního topného tělesa.

Optická centrovací jednotka

Opravářské pracoviště obsahuje centrovací jednotku pro snadné osazení SMD a BGA. Centrovací jednotka obsahuje USB kameru, která je schopna kontrolovat a koordinovat osazení až ve třech vybraných bodech (pájecí ploška, značka na DPS atd.). Pro SMD jako QFP a PLCC je optická jednotka naprosto ideální. Uživatel je schopen přesně položit SMD na pájecí plošky. Osazení BGA se řídí podle 2 až 3 orientačních značek na DPS nebo podle pájecích plošek pro BGA. Pracoviště je ideální pro většinu běžných oprav (vyjmutí a opětovné zapájení) SMD a BGA.

Opravářské pracoviště na opravy SMD kontaktní metodou

Kompaktní pájecí stanice HAKKO FX-972 se dvěma kanály (FX-971 s jedním kanálem) bezvadně doplňuje opravářské pracoviště SMD a BGA s horkým vzduchem. Stanice umožňuje připojení až osmi pájecích nástrojů. Výměnnými nástroji se stanice stává užitečnou a výkonnou stanicí na opravy SMD kontaktní metodou. Výkon stanice 200 W je dostatečný pro všechny pájecí nástroje. Stabilita teploty je ±3 °C.

Záznam teploty pájení do PC

Záznamem teploty pájení zamezíme chybám obsluhy a je možné získat okamžitou hodnotu teploty pájení a její historii.

Výměnné nástroje pro FX-972

Na níže uvedeném obrázku jsou výměnné nástroje umožňující opravy SMD a THT různých velikostí včetně SMD 1005 (metrické). Samozřejmostí jsou nástroje využívající krytí dusíkem.