česky english Vítejte, dnes je pátek 18. říjen 2024

100W zdroje R&S vysvětlí, co vše patří do základu

DPS 4/2024 | Články
Autor: Ing. Jan Robenek
100w zdroje_úvod WEB.jpg

Digitální multimetr, osciloskop, generátor funkcí. Stále tomu něco chybí? Správně, bez laboratorního napájecího zdroje se totiž neobejdeme.

Zkuste třeba zapojit některý z nových přístrojů od společnosti Rohde & Schwarz. Modely řady NGC100 dokládají, že i základ má dnes co nabídnout. Potěší svou výbavou i vás?

Spolu a přece v izolaci

Nejnovější stejnosměrné zdroje napájení s logem Rohde & Schwarz, určené pro každodenní nasazení jak v laboratorních podmínkách, tak i automatizovaném provozu, toho na základní modely zvládají relativně dost. Přístroje série NGC100 nabídnou jeden, dva nebo i tři silové výstupy a v rámci svého max. stowattového záběru vyrobí napětí od nuly až do 32 V/kanál, případně vykryjí proudové odběry do deseti ampér. Měří 222 × 97 × 291 mm a vážit budou lehce přes dva a půl kilogramu. Výrobce je světu představil v dubnu. Pravda, od DC zdroje se logicky očekává, že navzdory kolísání či přepětím ve střídavé síti zajistí předně stabilní napájení s odpovídající přesností. Jenže naše novinky jdou se svými vlastnostmi, funkcemi nebo také předpoklady pro řízení na dálku ještě dále.

Základem zdrojů R&S®Essentials však stále zůstává dodávka energie. Jednokanálová zařízení NGC101 do zátěže dodají až 10 A, verze NGC102 se dvěma výstupy pak do 5 A/kanál a v případě modelů NGC103 počítejte shodně se třemi výstupy a stejně tak i třemi ampéry pro každý z nich. Dva relativně malé a také lehké zdroje lze přitom osadit vedle sebe do 19palcového stojanu. Pro zajištění maximální možné flexibility bude každý kanál v případě variant se dvěma či třemi výstupy zcela izolován. Obsluha je proto může používat naprosto nezávisle, případně těžit ze sériové kombinace výstupů, a to až do 96 V, resp. paralelního spojení, zde opět až do 10 A. Kompletní galvanické oddělení znamená, že nám odpadají starosti, které jsou běžně spojovány se zeměmi.

Řízení, sekvence i zápis dat

Z pohledu doprovodných funkcí, se kterými ve zmíněné třídě přístrojů běžně nepočítáme, výrobce zmiňuje např. možnost vzdáleného měření pro zajištění hodnověrných výsledků, kdy napětí sledujeme až na vstupu napájeného obvodu, a ne na výstupu zdroje. Nechybí zde ani užitečné funkce EasyArb či EasyRamp, takže lze na časové ose definovat individuálně pro každý z použitých kanálů vlastní sekvence napětí nebo proudu, příp. se dále vyhnout nárazovým odběrům, to když necháme napětí na výstupu postupně růst po dobu 10 ms, ale třeba též deseti vteřin.

Posloupnosti lze rovněž definovat v případě spínání kanálů a souvisejícího zpoždění. Chybět samozřejmě nesmí ani zaznamenávání změřených údajů o napětí či proudu – interně nebo na vnější USB disk. Standardně lze u všech modelů zdrojů řady NGC100 od společnosti Rohde & Schwarz počítat i s LAN, volitelně pak též GPIB. Z pohledu externího řízení přichází v úvahu spouštění číslicovým signálem TTL, externí program pro sekvence napětí či proudu nebo též analogové rozhraní, kdy změny v plném rozsahu výstupu rychle ovládáme přímo s napětím do 10 V, resp. proudem nepřekračujícím 20 mA.

Odkazy:

[1] https://www.rohde-schwarz.com/cz/about/news-press/all-news/rohde-schwarz-presents-new-r-s-ngc100-power-supply-series-with-market-leading-functions-press-release-detailpage_229356-1484800.html