česky english Vítejte, dnes je pátek 18. říjen 2024

Test-it-off: Automatizujte kontrolu velkého množství malých sérií PCB

DPS 4/2024 | Články
Autor: Kinalisoft
test it úvod WEB.jpg

Kontrola kvality pomocí ICT/FCT testerů umožňuje včasné vyřazení vadných desek plošných spojů (PCB). Je-li automatizovaná, probíhá rychle a s konzistentními výsledky. Díky systému Test-it-off je automatizace dostupná i firmám, které produkují velké množství malých sérií PCB.

Testování PCB probíhá autonomně

Systém kontroly kvality Test-it-off, který vyvinula společnost KINALI, využívá pro automatizaci kroků testování kolaborativní roboty AUBO. Pracují nezávisle na výrobním taktu a bez obsluhy. Desku plošných spojů identifikují, uchopí, vloží do testovacího přípravku, spustí test a po dokončení vytřídí.

Koboty mohou testovat desky i celou noc bez přítomnosti zaměstnanců. Firmy díky tomu mohou stavět výrobu na konceptu „Dark Factory“. Žádné noční směny, jen automatizovaný provoz, při kterém není ani potřeba svítit.

Automatizujte, i když vyrábíte mnoho sérií

Automatizované testování je běžně využívané u vysokoobjemové produkce. Při výrobě většího množství malých sérií však nasazení specifických automatizačních linek nedává smysl. 

Řada firem, které vyrábějí PCB v menších objemech nebo mnoha různých sériích, proto zpravidla přistupuje k manuální obsluze ICT/FCT testerů. S tím ale rostou nároky na množství personálu na pracovišti, výsledky navíc nejsou vždy objektivní. 

Díky flexibilitě systému Test-it-off je automatizace kontroly kvality dostupná i provozům, které staví na malých objemech a širokém portfoliu. Přenastavení systému pro testování nového typu PCB, stejně jako přechody od jedné série ke druhé, jsou bezproblémové a rychlé. 

Podpora všech způsobů třídění a ukládání

Kolaborativní roboty AUBO, jež jsou nedílnou součástí systému Test-it-off, podporují všechny běžné způsoby třídění a ukládání desek. Robotické rameno umí odebírat a vkládat PCB z paletek, a to bez ohledu na velikost mezer a úhel uložení. Dokáže pracovat i s CAB zásobníky – desky pak uchopuje dvouprstým chapadlem. Poradí si i s odebíráním výrobků přímo z dopravníku výrobní linky. 

Test-it-off umožňuje rovněž integraci bin picking systému KINALI, s nímž dokáže odebírat nesetříděné desky přímo z KLT boxů. Identifikaci a manipulaci zvládá bezchybně díky umělé inteligenci a 3D kameře. A v případě, že je potřeba dorovnat rychlost výroby a délku testovacího cyklu, může kobot distribuovat dokončené PCB mezi několik ICT/FCT testerů.

Obsluha ICT/FCT testerů u maloobjemové výroby 

Pro kontrolu kvality dokončených desek plošných spojů se používají ICT/FCT testery složené ze tří částí: testovací elektroniky, fixtury a vnitřních kazet pro konkrétní PCB. Pokud výrobce produkuje řadu různých sérií, má na výběr z několika strategií přípravy testerů.

V první řadě může používat jednu fixturu v kombinaci s různými kazetami, jež odpovídají portfoliu vyráběných PCB. Při velmi častém střídání však roste riziko poškození konektorů či pinů. 

Proto některé provozy přistupují k nákladnější variantě, kdy pro každý typ desek používají trvale jednu fixturu s kazetou, kterou nemění. Taková strategie je výhodná zejména při častějším a intenzivním testování jednoho typu. Nakonec do hry vstupuje trend univerzální testovací elektroniky, ke které se připojují jednotlivé fixtury.

Test-it-off: Pro jakoukoliv strategii testování

Způsobů, jakým jednotlivé firmy přistupují k rozčlenění testovacích zařízení, je mnoho a odrážejí snahu o univerzálnost a znovupoužitelnost. Protože na těchto principech staví i samotný systém Test-it-off, dokáže se různým strategiím přizpůsobit. Do systému začleníte jakýkoliv typ testeru bez ohledu na způsob kombinace komponent.

Pro implementaci řešení Test-it-off nepotřebujete speciální testery. Kolaborativní roboty dokážou pracovat se stávajícími manuálními, které doposud obsluhovali lidé. Při návrhu nových projektů se pak otevírají možnosti dalších optimalizací. Ty souvisejí například s implementací fixtur, jež disponují automatickým otevíráním a zavíráním víka. Společnost KINALI spolupracuje s renomovanými partnery Unites a MG Products, a tak v případě zájmu dodává řešení včetně vhodných typů ICT/FCT testerů. Integrace těch stávajících však u zákazníků stále převládá.

High-Mix Low-Volume na vzestupu

Výroba PCB v mnoha odlišných sériích (takzvané High-Mix Low-Volume) je dlouhodobě na vzestupu. Odráží trend štíhlé výroby, která má za cíl minimalizovat ztráty i zbytečné procesy. Desky plošných spojů se proto už tolik nevyrábějí na sklad, ale zejména pro přímou spotřebu. A platí to jak u OEM, tak EMS výroby. Ve velkých sériích se PCB vyrábějí primárně v odvětví automotive a spotřební elektroniky, kde ale testování probíhá odlišným způsobem.

Automatizace kontroly kvality pro mnoho firem doposud představovala překážku, a to právě z důvodu pestrosti portfolia. Díky flexibilitě Test-it-off je nyní automatizovaná kontrola dostupná i pro malé a střední firmy, jež vyrábějí „on demand“ – ať už pro vlastní spotřebu, nebo pro externí odběratele.

Prohlédněte si Test-it-off v provozu

Chcete na vlastní oči vidět, jak si řešení Test-it-off poradí s manipulací i testováním PCB? Nebo máte dotazy, které se týkají možností integrace ve vašem provozu? Domluvte si v KINALI nezávaznou schůzku. V brněnském showroomu firmy si pak robotické pracoviště rovnou prohlédnete a sami vyzkoušíte. Podrobné informace o řešení naleznete na webu www.testitoff.cz.