česky english Vítejte, dnes je pátek 18. říjen 2024

Intuitivní a bezpečné: Přístupové řešení Intel® RealSense™ ID - nyní u Rutroniku

DPS 4/2024 | Články
Autor: Ing. Jakub Křenek, Rutronik CZ
intuitivní úvod WEB.jpg

S Intel® RealSense™ ID nabízí Rutronik řešení pro rozpoznávání obličeje založené na nejmodernější technologii zpracování obrazu a umělé inteligenci s funkcí učení.

Vysoce spolehlivá autentizace bez ohledu na faktory jako barva pleti nebo světelné podmínky. Kombinace aktivního stereo hloubkového senzoru a specializované neuronové sítě zaručuje intuitivní a bezpečné řešení, které se dále optimalizuje díky neustálým procesům učení, a rozpoznává lidi i v případě, že se časem mění. Rozpoznávání obličeje má ochranné mechanismy, které zabraňují neoprávněnému použití. Řešení od Intelu je tedy předurčeno pro použití u přístupových terminálů, bankomatů nebo kiosků. Kombinace špičkového hardwaru, technologie zpracování obrazu a softwaru umělé inteligence je k dispozici jako kamera F455 nebo jako modul F450 na stránkách www.rutronik24.com.

Ready-to-use řešení nebo modul

Intel® RealSense™ ID F450 je embedded modul pro autentizaci obličeje založený na uzavřeném real-time operačním systému (RTOS) s algoritmy umělých neuronových sítí (DNN). Modul integruje optické komponenty a výkonný hardware potřebný k rychlé autentizaci obličeje, do nových a stávajících typů produktů. Intel® RealSense™ ID F450 je ideální pro vlastní návrhy s vynikajícím poměrem cena-výkon a možnostmi snazší integrace v různých formátech. Intel® RealSense™ ID F455 je ready-to-use periferní zařízení s již integrovaným modulem F450, ideální pro nasazení out-of-the-box.

Bezpečnost a spolehlivost

Aktivní hloubkový senzor promítá infračervený vzor, který umožňuje přesnou identifikaci i za špatných světelných podmínek a autentifikaci za méně než sekundu. Kamera umožňuje interakci z různých úhlů pro osoby mezi 120 cm až 190 cm výšky při vzdálenosti 55 cm od snímače, což usnadňuje použití pro děti i vysoké dospělé. Přesnost a spolehlivost systému je na vysoké úrovni - True Acceptance Rate (TAR), tedy poměr správné identifikace osoby na celkovém počtu vstupů je 99,76 %. Důležitým prvkem bezpečnosti je také Anti-spoofing funkce, díky které kamera rozpozná, zda se před ní nachází živá osoba s jistotou větší než 99,9 %. Řešení pro autentizaci tak chrání před útoky pomocí fotografií, videí nebo 3D masek.

Otisk tváře

Rozpoznávací algoritmus neukládá snímky obličejů, ale zachycuje geometrické otisky (hashe) tváře, které jsou jedinečné pro danou osobu - podobně jako otisky prstů - a používá AI software k porovnání shody s otisky uloženými v interní paměti. Tyto geometrické otisky tváře nelze rekonstruovat zpět na původní snímek obličeje, což zaručuje, že osobní údaje zůstanou chráněny. V zabezpečené flash paměti může být lokálně uložena databáze až 500 osob. Kamera je certifikována podle NIST.org a False acceptance rate, tedy míra falešného přijetí (obličej je chybně přirazen), je jedna ku milionu.

Další modely produktů Intel® RealSense™ najdete na stránkách Rutroniku nebo na Rutronik Tec.

Výhody v kostce:

  • Pro vnitřní i venkovní aplikace
  • Vestavěný bezpečnostní prvek – šifrování přímo na zařízení (AES-256)
  • Zorné pole kamery: 59 ° x 80 °
  • Dosah od 0,3 m do 1 m
  • Provozní teplotní rozsah:
    • Modul: 0 °C až 55 °C
    • Periferní zařízení: 0 °C až 60 °C

Příklady použití:

  • POS (prodejní místo)
  • Kiosek
  • Přístupový terminál
  • Bankomat
  • Kontrola docházky

Odkazy:

[1] https://www.rutronik24.com/product/intel/82635dsf455/23356243.html

[2] https://www.rutronik24.com/product/intel/82635dsf450/23356245.html

[3] https://rutronik-tec.com/intel-realsense-id-f450-f455-for-facial-authentication/