česky english Vítejte, dnes je pátek 18. říjen 2024

Dvanáct bitů na každém stole s novými osciloskopy Siglent

DPS 4/2024 | Články
Autor: Ing. Jan Robenek
dvanáct bitů úvod WEB.jpg

Spokojit se v případě osciloskopu s tradičním základem, nebo si pořídit měřicí techniku s vysokým rozlišením?

Vstoupit do procesu rozhodování chce nyní též firma Siglent, která s 12bitovým hardwarem nově počítá hned ve třech řadách přístrojů.

12 bitů, 13 zařízení

Na omezený výběr si mezi HD novinkami od společnosti Siglent z února letošního roku stěžovat určitě nemůžeme. Pokud si tedy vystačíme se šířkami pásma v řádu nižších stovek megahertz. Ale abychom byli upřímní, výměnou za bezmála šest tisíc eur se tu najde i varianta pracující až do 1 GHz. Jak jsme již naznačili, série máme celkem tři a ponesou označení SDS800X HD, SDS1000X HD a konečně též SDS3000X HD. Ať již budete v praxi řešit napájení, elektromagnetické interference, selhání, či poruchy, frekvenční analýzu, nebo např. vše okolo vestavných návrhů, lze pokaždé těžit z předpokladů pro nízkou hladinu rušení, přesné zesílení a také oddělení mezi jednotlivými kanály.

V případě nižších dvou řad měřicí techniky počítejte např. s typickým šumovým pozadím vstupní části (front-endu), platným pro šířku pásma 200 MHz, pouze 70 µV (rms). Veškeré osciloskopy značky Siglent s vysokým rozlišením pak u nižších rozsahů v souvislosti s DC ziskem vykazují přesnost 1,5 %, zatímco počínaje citlivostí s pěti milivolty na dílek se dostáváme až na půl procenta. Pro modely série tři tisíce výrobce dále zmiňuje oddělení mezi kanály dosahující úrovně 60 dB. Také je dobré vědět, že přístroje v řadách SDS800X HD startují v případě potřeby se šířkou pásma již od 70 MHz.

S rychlostí až 4 GS/s

Pro DSO (Digital Storage Oscilloscope) výchozí série SDS800X HD jsou hned vedle 12bitového rozlišení A/D převodníku příznačné dva nebo i čtyři analogové vstupy, volitelně i 16 kanálů číslicových, šířka pásma 70, 100 či 200 MHz, vzorkování v reálném čase 2 GS/s, paměť zaznamenávající 50 či 100 miliónů bodů na kanál a samozřejmě i rychlost při zachytávání 500 000 wfm/s (sequence). Sluší se zmínit i kapacitní dotykový panel s úhlopříčkou sedm palců, rozlišením 1024 x 600 bodů a podporou externě připojené myši nebo i klávesnice. Rozhodnout se také můžete pro 25MHz generátor průběhů, přičemž díky portu LAN se otevírá i možnost vzdáleného řízení s využitím webového rozhraní.

Pokud jste si mezi prvními šesti přístroji nevybrali, mohly za to klidně proporce TFT-LCD displeje. U zbývajících osciloskopů již proto najdete obrazovku, která opět nemá problém s multidotykovými gesty a jejíž úhlopříčka nyní vykazuje lehce přes deset palců. Rozlišení v pixelech zůstalo každopádně beze změny. Čtyři měřicí zařízení, DSO rodiny SDS1000X HD pro práci se smíšenými signály, slibují opět dva nebo i čtyři analogové vstupy se šířkami pásma 100, resp. 200 MHz, rychlostí vzorkování 2 GS/s či jednotnou pamětí o velikosti 100 Mpts/kanál.

Na pomyslné špici pak bude mít své čestné místo trojice modelů řady SDS3000X HD. Vyžadujete šířku pásma 1 GHz? Máte ji mít. Možná ale bude stačit jen 350 či 500 MHz. Kanály zde pokaždé napočítáme čtyři a stejná bude i vzorkovací rychlost, 4 GS/s. S dalším pokrokem se pak budou pojit rychlosti 890 000 wfm/s nebo též paměťový prostor o velikosti 400 Mpts/ch. Generátor průběhů si polepšil na 50 MHz, a pokud jde o rušení, počítejte při plné šířce pásma 1 GHz s hladinou 125 μV (rms). V aktuální nabídce výrobce se pak v květnu dále objevila i nová řada příručních vektorových obvodových analyzátorů SHN900A se dvěma porty, kmitočtovým rozsahem 14, 20 nebo až 26,5 GHz a dynamickým rozsahem, typ. 110 dB.

Odkazy:

[1] https://www.siglenteu.com/news-article/siglent-delivers-12-bit-oscilloscopes-to-address-signal-fidelity-challenges-on-every-bench/