česky english Vítejte, dnes je pátek 18. říjen 2024

Výkonu je všude dost. A nástrojů pro jeho analýzu taky

DPS 4/2024 | Články
Autor: Ing. Jan Robenek
výkonu je všude úvod WEB.jpg

Nová rodina analyzátorů výkonu NPA od firmy Rohde & Schwarz aktuálně nabízí hned trojici modelů, se kterými vyhoví veškerým požadavkům, pokud jde o měření napětí, proudu, výkonu nebo i celkového harmonického zkreslení, analýzu i testování shody. V úvahu připadají jak stejnosměrné, tak i střídavé zdroje.

Již od 50 μW

Výrobce vše hezky odstupňoval. Zařízení R&S NPA101 proto z pozice wattmetru zajišťuje všechna základní měření, varianta NPA501 coby analyzátor výkonu přidává rozšiřující funkce společně s možnostmi grafické analýzy, zatímco nejvyšší model NPA701 již bude vystupovat jako tester shody a nabídne schopnosti poplatně standardům IEC 62301 a EN 50564 pro spotřebu energie v nízkopříkonových režimech (standby), resp. EN 61000-3-2 v případě EMC a harmonických záležitostí.

Elektrické charakteristiky zařízení či modulů patří k základním vlastnostem, které všude v elektronice pečlivě sledujeme a také měříme. Začínáme přitom již ve fázi vývoje a pokračujeme dále testováním shody, ve výrobě a samozřejmě i při servisování produktu. Na to všechno myslí rovněž každý z modelů nové rodiny analyzátorů R&S NPA, když při stanovení výkonu počítá s úrovněmi od 50 mikrowattů až do 12 kilowattů, to vše v závislosti na kombinaci napěťových či proudových rozsahů, které zde jinak zasahují od 1 mV až do 600 V, resp. od 1 mA do 20 A. Obě vyšší verze navíc počítají s rozhraním pro vnější sondy nebo bočníky, takže lze záběr při měření ještě více rozšířit. Každý z trojice modelů se pyšní vysokou rychlostí vzorkování 500 ksamplů/s, se kterou podchytíme na výstupech i ty nejkratší přechodné změny. Analogově-číslicový převodník s rozlišením 16 bitů slibuje při měření proudu i napětí základní přesnost ±0,05 %, přičemž výsledný jednofázový systém se dvěma vodiči dále počítá se šířkou pásma DC až 100 kHz.

Měření, analýza i testování shody

Trojici nových přístrojů R&S Essentials NPA z dubna letošního roku spojuje 23 standardních měření výkonu, proudu, napětí, harmonického zkreslení či energie. Z celkového počtu 37 si pak může obsluha zvolit až deset měření, která se budou na displeji, jehož informace se aktualizují desetkrát za vteřinu, souběžně i zobrazovat. Veškeré údaje lze v čase pochopitelně zaznamenávat, příp. s obsahem, a v návaznosti na rozhraní USB pracovat i v jeho grafické podobě. S ohledem na nejlepší možné rozlišení při stanovení výkonu i energií zvolil výrobce měřicí rozsah 5 V. CF může flexibilně dosahovat 1, 3 nebo i 6.

Vedle rozhraní USB máme kvůli vzdálenému přístupu pokaždé k dispozici též LAN, zatímco varianty NPA501-G či NPA701-G ještě přidávají GPIB. Za účelem snadného začlenění měřicí techniky do systému zde nesmí chybět ani kompletní sada příkazů SCPI, stejně jako drivery pro LabVIEW, LabWindows/CVI a IVI.net. Dva přístroje se pak vedle sebe opět vejdou do 19palcového stojanu. S moderními wattmetry se rovněž pojí spousta doprovodných funkcí, mj. též PASS/FAIL, včetně názorného zobrazování průběhů na časové ose nebo i v kmitočtové oblasti, zde až do padesáté harmonické. R&S NPA701 se navíc stává jediným analyzátorem výkonu, který ve své třídě pro účely testování shody nevyžaduje samostatný počítač.

Odkazy:

[1] https://www.rohde-schwarz.com/cz/about/news-press/all-news/rohde-schwarz-introduces-new-r-s-npa-family-of-compact-power-analyzers-for-all-power-measurement-requirements-press-release-detailpage_229356-1484872.html