česky english Vítejte, dnes je pátek 18. říjen 2024

Udržitelná řešení pro automatizaci výroby, vodíkovou ekonomiku a umělou inteligenci

udržitená řešení_úvod WEB.jpg

Průmyslová výroba je motorem každé ekonomiky, vytváří pracovní místa, zajišťuje prosperitu a prostřednictvím obchodu zajišťuje růst. Aby mohli průmysloví výrobci reagovat na klimatické změny, musí se továrny stát udržitelnými a šetřit zdroje. Společnost Bosch je jedním z předních výrobců vybavení pro továrny. Její široké portfolio řešení pro automatizaci továren, vodíkové hospodářství, digitalizaci a umělou inteligenci (AI) pomáhá průmyslovým podnikům dosáhnout ekologické transformace.

Generativní AI: Zlepšení procesů, zvýšení kvality

Ve výrobě chce Bosch využít generativní umělou inteligenci k dalšímu zlepšení řízení, monitorování a kontroly výroby. Ve dvou závodech Bosch v Německu společnost zahájila první projekty, prostřednictvím kterých generativní AI vytváří syntetické obrazy s cílem vyvinout a rozšířit řešení AI pro optickou kontrolu a optimalizovat stávající modely AI. Společnost Bosch očekává, že se tím zkrátí doba potřebná k plánování, spuštění a náběhu aplikací AI ze současných šesti až dvanácti měsíců na pouhých několik týdnů.

ctrlX AUTOMATION: Sada nástrojů pro automatizaci

Systém ctrlX AUTOMATION pro automatizaci výroby vyvinutý společností Bosch Rexroth zahrnuje hardware, software a aplikace. Jedná se o otevřenou platformu, která poskytuje všechny stavební prvky pro kompletní automatizační řešení a snižuje náklady na komponenty a inženýrské práce o 30 až 50 procent. Komunita partnerů platformy, souhrnně známá jako ctrlX World, neustále rozšiřuje řadu řešení s hardwarem a především aplikacemi.

Výroba baterií: Komponenty pro automatizovaná zařízení

Ať už jde o elektromobilitu, spotřební elektroniku nebo techniku budov, poptávka po skladování energie je větší než kdy jindy. Bosch Rexroth nabízí komplexní portfolio pro výrobu baterií, které kromě plně otevřeného systému ctrlX AUTOMATION zahrnuje jednotlivé komponenty, systémová řešení a subsystémy s lineárními, spojovacími a přenosovými technologiemi.

Recyklace baterií: Automatizační řešení pro hluboké vybití baterií

Na silnicích se objevuje stále více elektromobilů, které jezdí tiše a s nízkými emisemi. Jejich baterie obsahují vzácné a cenné suroviny, jako je lithium a nikl, jejichž získávání má ekonomický i ekologický smysl. Řešení sady nástrojů Bosch Rexroth pro diagnostiku, vybíjení a demontáž použitých automobilových baterií umožňuje automatizaci těchto procesních kroků, které předcházejí vlastnímu procesu získávání surovin. To umožňuje recyklaci baterií v průmyslovém měřítku a nabízí možnost flexibilního škálování.

Stack a inteligentní modul pro elektrolýzu: Technologie pro vodíkové elektrolyzéry

Společnost Bosch plánuje nejen využití vodíku, ale také inteligentní technologie pro jeho výrobu. Za tímto účelem společnost vyvinula elektrolýzní stack, ústřední prvek elektrolyzéru. Tento stack se skládá z více než 100 elektrolýzních článků, které využívají elektřinu k rozdělení vody na kyslík a vodík. Je navržen pro výkon 1,25 megawattu. To odpovídá výrobě 23 kilogramů vodíku za hodinu. Elektrolýzní stack Bosch je vhodný pro použití v menších zařízeních s výkonem 1 megawatt a více až po velká zařízení s výkonem gigawatt. Očekává se, že bude připraven k uvedení na trh od roku 2025. Bosch navíc plánuje kombinovat svůj elektrolýzní stack s řídicí jednotkou, výkonovou elektronikou a různými senzory, aby tak vytvořil inteligentní modul pro elektrolýzu.

Výrobní a testovací technika: Jak se vyrábějí palivové články

Bosch Manufacturing Solutions (BMG), divize společnosti Bosch pro výrobu speciálních strojů, dodává moderní výrobní zařízení a testovací techniku pro výrobu palivových článků – od jednotlivých komponentů až po kompletní systémy. Celkem více než 50 % potřebného výrobního zařízení pochází od společnosti Bosch. Při testování stacků a systémů se simulují přirozené podmínky pro funkční zkoušku na konci linky, kdy se palivové články PEM podrobují zkouškám. Složení plynu, teplota, tlak a vlhkost jsou zde stejné jako ve skutečném vozidle. Zkušební stanoviště fungují efektivně: 50 % použitého vodíku je využito pro nové testovací procesy. Nedávno byl poprvé představen zkušební stack pro elektrolýzu s protonovou výměnnou membránou (PEM). Tento zkušební typ lze modernizovat pro vývoj i pro funkční zkoušky na konci linky a je k dispozici ve velikostních třídách od 50 kW do 3 MW.

Více informací: https://us.bosch-press.com/pressportal/cz/cs/press-release-51264.html

Úvodní obr.: Stack a inteligentní modul pro elektrolýzu: Technologie pro vodíkové elektrolyzéry (zdroj: Bosch)