česky english Vítejte, dnes je pátek 18. říjen 2024

DMM i generátory Rigol stvořené k dotykům. Na sedmi palcích

DPS 4/2024 | Články
Autor: Ing. Jan Robenek
DMM i generátory_úvod WEB.jpg

Úhlopříčka 7 palců není u displejů zase tak málo, takže se s ní setkáváme i v případě stolních osciloskopů od různých výrobců, kteří zde dále rovněž přináší možnosti dotykového ovládání nebo dokonce 12bitového měření, podobně jako nedávno společnost Siglent. Co kdyby ale stejný zobrazovací, resp. také ovládací panel nabídly i přístroje, které jdou s prvně zmiňovanými ruku v ruce, tedy generátory funkcí či multimetry? Firma Rigol Technologies je rozhodně pro.

Ve znamení „Pro“

Při letmém pohledu na výkonné, ale zároveň i kompaktní novinky (viz také VESA 100x100), které známý výrobce měřicí a testovací techniky představil v březnu, může skutečně rychle dojít k mýlce. Podobnost s osciloskopy zde není čistě náhodná, vždyť je také společnost Rigol zmiňuje coby čestné „předchůdce“. Abychom ale byli konkrétní, nové generátory funkcí, resp. i libovolných průběhů přichází nyní ve dvou řadách a ponesou označení DG800 Pro nebo také DG900 Pro. Osciloskopy se shodným logem pak budou myšleny 12bitové modely řady DHO800 a také DHO900. A aby toho nebylo málo, v nabídce firmy Rigol nově figurují též digitální stolní multimetry série DM858 s podobným „vzezřením“. Dlužno také dodat, že koncovka „Pro“ nebude v případě generátorů jen tak. V nabídce jsou totiž stále i „starší“ modely DG800 či DG900 – na stránkách časopisu DPS Elektronika od A do Z jsme je představovali již v roce 2018 [2].

Generátory funkcí, resp. též AWG rodiny DG800 Pro či DG900 Pro jsou funkcemi samy doslova nabité. Vedle zřejmých předpokladů lze u přístrojů navíc počítat i s výrobou žádaného šumu, generováním pulzů, prací s harmonickými kmitočty, modulacemi v analogové i číslicové rovině (AM, FM, PM, ASK, FSK, PSK, PWM a SUM) nebo např. frekvenčním čítačem. Výrobce slibuje maximální výstupní kmitočet 200 MHz, vzorkovací rychlost 1,25 GS/s, vertikální rozlišení 16 bitů či vzestupnou hranu v délce tří nanosekund – to vše poplatně barevnému dotykovému rozhraní s úhlopříčkou sedm palců.

Vyrábět, ale i měřit

Osmistovkové profi modely s jedním nebo i dvěma kanály máme dohromady tři. Nabídnou výstupní rozsah do 25, resp. 50 MHz, rychlost 625 MS/s, zmiňovaných 16 bitů a pro účely libovolných průběhů též i prostor se dvěma milióny bodů, volitelně pak též 8 Mpts/kanál. Cenově se pohybujeme mezi 399 a 499 dolary. Vyšší řada DG900 Pro již bude pokaždé ve znamení dvou výstupů. V cenovém rozpětí od 699 až do 1199 dolarů nyní můžete počítat s 70, 150 či 200 MHz, vzorkovací rychlostí 1,25 GS/s a také 16 či 32 milióny bodů.

K základnímu vybavení každého pracoviště budou rovněž patřit digitální multimetry, zvláště pak jejich stolní provedení. Firma Rigol má pro zmíněné účely aktuálně připravené dva modely rodiny DM858. Jedná se o 5,5místné DMM vybavené opět dotykovým panelem s úhlopříčkou 7 palců. Systém počítá s jedenácti funkcemi měření a nezapomíná ani na trendy nebo např. histogram. Zařízení vykazuje 80 nebo až 125 měření za vteřinu a zapisovat může do paměti popsané dvaceti tisíci nebo až půl miliónem bodů. Tomu odpovídá i cena, která jinak startuje na 369 dolarech.

Odkazy:

[1] https://www.rigolna.com/news/2024/8854/

[2] https://www.dps-az.cz/zpravy/id:56909/vidite-to-na-16-bitu-devet-novych-generatoru-rigol-taky