česky english Vítejte, dnes je středa 16. říjen 2024

Nové MLCC od TDK pro automobilový průmysl

11.10. 2024 | Zprávy
Autor: Jan Robenek
01.jpg

Novinky na poli vícevrstvých keramických kondenzátorů (Multilayer Ceramic Capacitor) z dílny společnosti TDK? To jsou MLCC MEGACAP řady CA s kovovým „rámečkem“, navržené speciálně pro potřeby automobilového průmyslu dle standardu AEC-Q200. Jejich sériová výroba byla spuštěna letos v září.

Vozidla s elektrickým pohonem (HEV, BEV) zažívají v posledních letech společně s vysoce účinnými technologiemi pro nabíjení obrovský vzestup. Výkonové nároky různých subsystémů (střídače, palubní nabíječky OBC, systémy bezdrátového přenosu energie WPT apod.) zde přitom rostou a od vícevrstvých kondenzátorů se očekává, že související vyšší proudy nejen zvládnou, ale ještě k tomu nabídnou dostatečně velké kapacity.

Firma TDK proto přichází s řadou CA – v danou chvíli největšími MLCC své třídy o rozměrech třeba jen 6,00 x 5,60 x 6,40 mm s kovovou konstrukcí a také dvou- či tříprvkovou strukturou. V praxi to pak může znamenat i 99 nF / 1000 V (třída 1) nebo např. 47 μF / 100 V (třída 2). Výrobce se v porovnání s předchozími produkty pyšní klesajícím sériovým odporem ESR a do budoucna slibuje i další rozšiřování nabídky.

Více informací najdete v celé zprávě Multilayer Ceramic Capacitors: TDK expands inline structure and low-resistance type MEGACAP MLCCs with metal frames for automotive.

robenek@dps-az.cz