česky english Vítejte, dnes je čtvrtek 24. říjen 2024

Měření oxidu uhličitého. Pět voltů a 14 x 13,8 x 7,5 mm

24.10. 2024 | Zprávy
Autor: Jan Robenek
01.jpg

Firma Infineon Technologies nedávno představila nové čidlo oxidu uhličitého – pětivoltový senzor XENSIV™ PAS CO2. Drobné řešení, stavějící na technologii PAS (Photoacoustic Spectroscopy), umožňuje ve finální aplikaci přizpůsobit větrání s ohledem na aktuální obsazenost či způsob užívání prostoru a dále tak v případě nejrůznějších budov snižuje související uhlíkovou stopu. Uplatní se v oblasti topení a vzduchotechniky (HVAC), termostatech nebo i velkém světě spotřební elektroniky a internetu věcí, zde např. v souvislosti s čističkami vzduchu, chytrým osvělením, ale stejně tak i reproduktory, ledničkami, pěstováním rostlin apod.

5V systém XENSIV PAS CO2 informuje o kvalitě vzduchu přesně a v „reálném čase“. Fyzické provedení zde přitom zabírá pouze 14 x 13,8 x 7,5 mm, což se také shoduje s proporcemi 12V řešení senzoru XENSIV PAS CO2. Rozdíl spočívá nejen v maximální velikosti napájení, ale i výrazně rychlejší odezvě měřicího systému, dosahující nyní místo 90 vteřin (12 V) pouze 55 sekund. Věnujte však pozornost dosahované přesnosti. Čidlo je prachotěsné dle ISO 20653:2013-02 a počítá s rozhraním UART, I²C a PWM.

Více informací najdete v celé zprávě Infineon introduces the XENSIV™ PAS CO2 5V sensor for higher energy efficiency and improved air quality in buildings.

robenek@dps-az.cz