česky english Vítejte, dnes je pondělí 16. září 2024

Testery baterií řady GBM-3000 odlišíme napětím až do 300 V

27.09. 2018 | Zprávy
Autor: Jan Robenek
01.jpg

Jako lidem z oboru nám asi nejsou neznámé průpovídky o tom, že když do práce chodíme s odporem a pak v ní sedíme s napětím, budou tomu odpovídat i výkony. K tomu, abychom ani u baterií při zajištění těch nejlepších výsledků nepodcenili první dvě zmiňované veličiny, nám nyní dopomohou nové testery od společnosti GW Instek, které výrobce představil v létě. Jedná se o modely GBM-3300 pracující do 300 V, následované 80V verzemi GBM-3080.

Výsledky měření napětí a vnitřního odporu za přispění střídavého signálu o kmitočtu 1 kHz zobrazují stolní přístroje na barevném a zejména pak přehledně řešeném LCD panelu s úhlopříčkou 3,5 palce a dvěma režimy zobrazování – standardním a jednoduchým s velkými číslicemi. V případě měření napětí pracujeme se základní přesností ±0,01 % (ze čtené hodnoty) a počítáme s rozlišením již od 10 μV. Poplatně odporu sledovanému až do 3,2 kΩ se pak dostáváme již na ±0,5 % a rozlišení 0,1 μΩ.

Za zmínku stojí též rozšířené možnosti nastavení, kontrola správného kontaktu, vyhodnocení výsledků na způsob vyhovuje / nevyhovuje a třeba i statistické výpočty. Z hlediska rozhraní dostáváme USB Host, USB Device, RS-232C a Handler (celá zpráva).

GBM-3000

Na stránkách DPS jsme se v podobném duchu věnovali též práci až do 1 kV či otázce „hromady baterií“.

robenek@dps-az.cz