česky english Vítejte, dnes je neděle 20. říjen 2024

SCHEMATICS.IO - jednoduchý editor, prohlížeč a konvertor schémat

02.06. 2020 | Zprávy
Autor: Milan Klauz
01.jpg

Na webové stránce schematics.io je k dispozici jednoduchý on-line editor schematických zapojení, který lze také použít jako prohlížeč, a navíc i jako konvertor do/z různých formátů. Jeho použití je zdarma.

Kreslení je docela jednoduché pomocí základních schematických symbolů, kterým lze přidávat atributy (značení RefDes, hodnotu, Part Number, atd.). Ovládání je intuitivní bez návodu - symboly lze tažením přesunout, naznačením pohybu rotovat, zatímco spoj se vytvoří kliknutím na vývod a tažením podle potřeby. Pokud spoj není dotažen na vývod nebo jiný spoj, změní barvu na červenou na znamení, že není připojen. Tečky na spojích dělá automaticky.

Nakreslené schéma se ukládá kdesi na cloudu, ale lze ho kdykoliv přivolat. Výstupem je několik formátů, do kterých lze schéma převést – Eagle, OrCAD, EDIF, PNG, SVG a BMP.

Schéma lze také načíst ve formátu Eagle, SIMetrix (.sxsch), EDIF, OrCAD (.dsn) a exportovat do výše zmíněných formátů.

Zmíněné formáty nejsou zrovna reprezentativní pro schémata, ale tak je program nastaven. Editor se tedy může hodit, když není nic jiného po ruce a je potřeba rychle nakreslit jednoduché zapojení, následně buď převést třeba do programu Eagle, nebo vytisknout jako obrázek.

Více informací zde

mklauz@dps-az.cz