česky english Vítejte, dnes je neděle 08. září 2024

OZ ROHM s odběrem 160 nA. Slovy nanoampér

23.05. 2024 | Zprávy
Autor: Jan Robenek
01.jpg

Při výběru vhodného operačního zesilovače je zapotřebí sledovat hned celou řadu parametrů. V případě novinky od společnosti ROHM, OZ s označením LMR1901YG-M, však jeden z nich vystupuje o něco výrazněji. Součástka se totiž chlubí vůbec nejnižší proudovou spotřebou.

Odběr Idd zde dosahuje bez zatížení a pro G = 0 dB typické úrovně 160 nA, která se v maximu dále vyšplhá na 280 nA. Za stejných podmínek, ale nyní pro teplotní rozsah od -40 °C až do +105 °C si pak ještě přičtěte dalších sto nanoampér. Výsledek se tak stává ideálním řešením při zesilování signálů ze snímačů používaných k detekci a měření teploty, průtoku, koncentrací plynů, ale i spousty dalších parametrů v aplikacích, které si napájení řeší ve vlastní režii, např. z baterie. OZ zde totiž v rámci celého řetězce výraznou měrou ovlivňuje nejen dosahovanou přesnost měření, ale díky technologii Nano Energy™ samozřejmě i spotřebu energie.

Vstupní napěťový offset se snížil na 0,55 mV (max. pro pokojovou teplotu), zatímco jeho drift zde v celém rozsahu nepřekročí 7 µV/°C. Součástka se vstupy i výstupy rail-to-rail bude napájena v rozmezí 1,7 až 5,5 V.

Více informací najdete v celé zprávě ROHM Develops a New Op Amp that Minimizes Current Consumption.

robenek@dps-az.cz