česky english Vítejte, dnes je neděle 08. září 2024

Na 12V olověné články dohlédne speciální PSoC od Infineon

28.06. 2024 | Zprávy
Autor: Jan Robenek
01.jpg

Akumulátory a jejich řízení v automobilovém průmyslu má nyní v hledáčku 32bitový mikrokontrolér – PSoC 4 HVPA-144K od firmy Infineon Technologies. Zkratka zde přitom odkazuje na „High Voltage Precision Analog“. Vysoce přesné analogové subsystémy, stejně jako ty s podporou rostoucího napětí, jsou totiž přítomny společně na jediném čipu.

Aby ale nedošlo k mýlce, pokud hovoříme o plně integrovaném vestavném systému pro chytré monitorování a také řízení baterií, máme tím na mysli tradiční 12V olověné zdroje. Zde konkrétně s novým mikrokontrolérem v 32vývodových pouzdrech typu QFN o velikosti 6x6 mm, kterému nejsou cizí ani požadavky kladené na funkční bezpečnost (ASIL-B). Základ je tvořen 24/48MHz jádrem Arm® Cortex®-M0+, kterému dále slouží 128 + 8 kB paměti Flash či 8 kB SRAM, vše s ECC.

Důležité však budou i dva precizní A/D převodníky sigma-delta společně se čtyřmi kanály pro číslicovou filtraci, takže lze přesně stanovit SoC i SoH na základě měření napětí, proudu či teploty s přesností až ±0,1 procenta. Nechybí zde ani dva zesilovače PGA nebo např. vlastní 12V stabilizátor, který ustojí až 42 V.

Více informací najdete v celé zprávě Infineon introduces PSoC™ 4 HVPA-144K microcontroller for automotive battery management systems.

robenek@dps-az.cz