česky english Vítejte, dnes je sobota 28. září 2024

PMIC je prostě PMIC. Třeba od ST

20.12. 2019 | Zprávy
Autor: Jan Robenek
01.jpg

Pokud může hlavní funkci obvodu výrobce přehledně vyjádřit přímo v označení samotné součástky, proč celou věc komplikovat změtí nic neříkajících písmen a číslic? A stejně tak, jestliže kompletní napájení pro aplikační procesor s vysokou mírou integrace vyřešíme na základě jediného čipu, proč si návrh ztěžovat čímkoli jiným?

Ve společnosti STMicroelectronics jsou výstižnými názvy vybraných integrovaných obvodů známí. Tentokrát do mozaiky skvěle zapadne i prvek STPMIC1, který výrobce představil začátkem prosince. Půjde totiž nejen o univerzálně pojatý systém řízení napájení (PMIC), ale třeba též součástku optimalizovanou právě pro procesory STM32MP1 od stejného výrobce. Její součástí se proto stávají čtyři snižující DC/DC měniče, zvyšující měnič a mimo jiné i šestice lineárních stabilizátorů LDO. Nepůjde však jen o úsporu místa na desce nebo snižování počtu součástek. STPMIC1, komunikující např. přes I2C, pamatuje u napájecích větví rovněž na nezbytné monitorování nebo ochrany a také při zapínání / vypínání pochopitelně řídí jednotlivé posloupnosti.

STPMIC1

Podrobněji v celé zprávě Fully Integrated Power-Management IC from STMicroelectronics Saves Board Space, Bill of Materials, and Power Consumption.

robenek@dps-az.cz